Foto: Gobigas/Göteborg energi

Investerade nästan två miljarder i Gobigas – nu läggs projektet ner

Publicerad

Göteborg energis prestigefyllda projekt Gobigas läggs ner. Det uppger vd:n i det kommunala bolaget för SVT.– Totalt är det mellan 1,8 till 1,9 miljarder kronor som investerats i det här projektet, säger Alf Engqvist.

Redan för ett år sedan berättade det kommunala bolaget Göteborg energi att man ville göra sig av med biogasanläggningen Gobigas. Tanken var att sälja anläggningen och sedan dess har man haft kontakt med en rad tänkbara köpare. Enligt vad SVT Nyheter Väst erfar har det rört sig om en handfull seriösa tänkbara köpare.

Men några överenskommelser nåddes aldrig och samtidigt har Gobigas fortsatt att skapa hål i ekonomin hos Göteborg energi. Förra året genererade Gobigas en förlust på drygt 100 miljoner kronor.

Sparar anläggningen till framtiden

Nu har politikerna fått nog och istället beslutat sig för att lägga ner hela projektet – efter förslag från koncernledningen på företaget.

– Vi stänger anläggningen och kommer att avveckla den nuvarande driften och verksamheten. Vi vill dock konservera anläggningen och behålla den en tid framöver, säger Alf Engqvist, vd på Göteborg energi till SVT.

Ett 20-tal anställda på anläggningen kommer att erbjudas andra arbeten inom Göteborg energi. Konserveringen av anläggningen väntas enligt Göteborg energi kosta ett antal miljoner kronor.

Kan tvingas betala tillbaka 222 miljoner

Gobigas har totalt kostat närmare 2 miljarder kronor. Det mesta av kapitalet har Göteborg energi stått för, men 222 miljoner kommer från Energimyndigheten som hade stora framtidsplaner för Gobigasprojektet. De pengarna kan myndigheten komma att kräva tillbaka från Göteborg energi, eftersom projektet nu avslutas i förtid.

– Vi har fått ett brev från Energimyndigheten där de indikerat att projektet i stora delar varit lyckosamt. I projektet har vi lärt oss väldigt mycket och vi har samarbetat med exempelvis Chalmers. Vår bedömning är därför att vi inte kommer att behöva betala tillbaka hela beloppet, säger Alf Engqvist till SVT.

Byggde inte utlovad tork

Energimyndigheten har dock indikerat att en tork som Göteborg energi lovat att bygga med pengarna man fick från myndigheten aldrig byggdes. Alf Engqvist uppger att han räknar med att omkring fem miljoner kan kommas att krävas tillbaka från myndigheten för den uteblivna torken.

Biogasprojektet spåddes från början en lysande framtid – och var både tänkt att användas för forskningsändamål och senare som en lönsam verksamhet. Men projektet kantades av problem och fördyringar. När energimarknaden dessutom genomgick stora förändringar under första delarna av 2010-talet så blev en framtida lönsamhet alltmer avlägsen. 2015 tog kommunfullmäktige i Göteborg beslut om att inte bygga ut den befintliga Gobigasanläggningen med en större ny anläggning.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.