• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Göteborgare i demonstration mot slaveri Foto: SVT

”Det vi trodde är historia är nutid”

Uppdaterad
Publicerad

Människor på flykt som säljs på slavauktion i Libyen. Bilderna från CNN har skakat om många. Under lördagen så demonstrerades det på flera ställen i Sverige.
– Det kunde lika väl ha varit jag eller min bror som sålts, säger Fiona Rydström som har rötterna i Uganda, men bor i Kortedala och var en av arrangörerna till demonstrationen vid Järntorget i Göteborg.

På nio olika ställen runt om i Sverige så demonstrerades det under lördagen och på många andra ställen i Europa. CNN:s reportage har fått stor spridning över hela världen och i sociala medier.

Bilderna i reportaget visar afrikanska flyktingar som radas upp och säljs på en auktion i Libyen för några tusenlappar. Så fort Fiona Rydström såg bilderna kände hon att hon var tvungen att agera.

– Dessa människor har svårare att göra sin röst hörd så vi måste hjälpas åt. Eftersom jag har rötterna i Afrika blev jag väldigt berörd. Det här är bilder man trodde hörde hemma i ett helt annat sekel och något som vi hade lagt bakom oss, säger Fiona Rydström.

LÄS MER: Demonstrationer mot libysk slavhandel i hela Sverige

Starka känslor i omlopp

Närmare 5.000 personer hade anmält sitt intresse för att komma till demonstrationen i Göteborg. Riktigt så många samlades inte på Järntorget, men det var en större samling personer som ville protestera mot hur afrikanska flyktingar behandlas.

Många hade skrivit egna skyltar med budskap som ”End slavery now” och ”Ingen människa ska vara slav”. Flera göteborgare med afrikanska rötter intog scenen och berättade om vilka starka känslor som bilderna hade rört upp. 

– Jag hoppas att det här får politikerna att lyssna. Det krävs att EU griper in om vi ska få stopp på att människor säljs. Det är ovärdigt i vår tid. Det vi trodde är historia är nutid, säger Fiona Rydström.

LÄS MER: Margot Wallström: ”Det ska stoppas med full kraft”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer