I Stockholm har hundratals samlats på Sergels torg för att demonstrera mot slavhandeln i Libyen. Foto: TT

Demonstrationer mot libysk slavhandel i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Många demonstrerar i Sverige och Europa i dag mot slavhandeln i Libyen efter att chockerande bilder visat att försäljning av människor fortfarande pågår.

I ett videoklipp som CNN har tagit del av syns en ung pojke säljas till högst bjudande för gårdsarbete. När tv-kanalen senare reser dit för att fastställa äktheten i klippet bevittnar reportern med dolda kameror hur ett dussintal personer säljs i en lokal i utkanten av Tripoli.

Rapporterna har väckt avsky över hela världen och FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat Libyen att skyndsamt utreda händelserna.

I dag kräver människor runt om i världen att slavhandeln stoppas.

Demonstrationer i Malmö och Stockholm

I Malmö har över 1.000 människor sagt att de ska demonstrera via ett evenemang på Facebook. Arrangören Phelicia Wiss är glad att det har blivit en så stor uppslutning i hela Sverige och Europa.

– Vi måste enas mot slavhandeln och stå upp för människorna som utsätts. Vi är trötta nu på att se andra människor lida, säger hon.

I Stockholm hölls en demonstration i Sergelarkaden, med många deltagande. Vid 14:45 uppger Stockholmspolisen att demonstrationen är över och att det gått lugnt till.

– De hade tillstånd mellan klockan 12 och 14:45, så det ska vara över nu. Jag har inga siffror på hur många som deltagit, men vi har i alla fall inte fått några rapporter om ordningsstörningar under demonstrationen, säger Eva Nilsson på polisens regionledningscentral till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer