Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör argumenten för och emot gymnasieskola i Tibro Foto: SVT

Detta har hänt efter folkomröstningen i Tibro

Publicerad

Pia Larsson skrev insändare och kämpade för en gymnasieskola i Tibro. Hon gläds över resultatet av höstens folkomröstning. Men oroas över kommande politiska beslut.
– Min farhåga är att de redan bestämt sig, säger hon.

Pia Larssons barn har gått på Fågelviksgymnasiet i Tibro. När hon hörde att skolan skulle läggas ner skrev hon insändare. Efter att en namninsamling lämnats in till kommunen hölls i höstas en folkomröstning om skolan.

Då röstade 58 procent för en återuppbyggnad av en kommunalt driven gymnasieskola.

– Det är kul att Tibroborna nu sagt sitt i frågan och att man verkligen vill ha en kommunal gymnasieskola på orten. Det är väldigt viktigt, säger Pia Larsson.

”Kan förstå engagemanget”

Rolf Eriksson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Tibro.

– Jag kan absolut förstå engagemanget och har respekt för det. Men jag tror att frågan har förenklats för Tibroborna. Man har inte sett riktigt det här med ekonomi och kvalité som vi gjort i politiken, säger han.

Efter folkomröstningen så vill nu den politiska ledningen att frågan om skolan utreds igen. Tanken är att utredningen den här gången ska göras av en extern konsult. Utredaren ska titta på vilka konsekvenser en kommunal gymnasieskola får för invånare och näringsliv.

Sedan, om allt går enligt planerna, så ska frågan om att starta eller inte starta skolan avgöras av politikerna i fullmäktige den 17 juni.

– Folkomröstningen är ju rådgivande. Det tror jag Tibroborna är medvetna om. Sedan måste vi som ansvariga politiker se det här i en helhet och vad det får för effekter, säger Rolf Eriksson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer