Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marcus Lind, professor i diabetologi Göteborgs universitet, berätta om den nya forskningsstudien bland diabetespatienter. Foto: SVT

Diabetesforskning undersöker ny metod vid Göteborgs universitet

Uppdaterad
Publicerad

Kan medicin mot psoriasis hjälpa även patienter med diabetes typ 1? Det undersöker en ny forskningsstudie bland diabetespatienter – som blir allt fler.

– Lyckas vi kan det förändra hela behandlingssituationen för patienterna, säger Marcus Lind, professor i diabetolog vid Göteborgs universitet.

Så skulle diabetesvården förändras med ny medicin – se klippet

Det är fortfarande ett mysterium varför kroppens immunförsvar attackerar och förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln så att de med tiden inte längre producerar insulin. Personer som drabbas av diabetes typ-1 måste därför behandlas livet ut.

Hindra sjukdomsförloppet

Forskningsprojeket på Göteborgs universitet, som omfattar 127 personer, undersöker om det är möjligt att stoppa eller hindra sjukdomsförloppet, så att kroppens insulinproduktion skyddas.

Medicinen som normalt används vid psoriasis hoppas man även ska kunna hindra kroppens signal, kallad IL-17, att förstöra de insulinproducenrande cellerna.

– Den här signalen tror vi är viktig i förstörelsen av de betaceller i bukspottkörteln som producerar kroppens insulin, säger Marcus Lind.

Insjuknat nyss

Arbetet leds från Uddevalla och Östra sjukhuset i Göteborg men patienterna finns runt om i Sverige. Gemensamt är att de har insjuknat i diabetes typ-1 de senaste 100 dagarna. Hälften av patienterna får medicin, den andra gruppen placebo.

Sedan kommer patienters insulinproduktion samt sockervärde följas under de närmaste tolv månaderna innan man kan börjar sammaställa ett resultat.

– Diabetes är en sjukdom som kräver mycket engagemang. En ny behandling skulle göra stor skillnad.

Fakta: Diabetes

Insulin är ett hormon som behövs för att cellerna ska kunna ta upp socker från blodet. Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin och du får då för mycket socker i blodet.

Symtomen brukar utvecklas under en till flera månader. Det kan ibland vara svårt att lägga märke till symtomen om de kommer långsamt.

Vid obehandlad typ 1-diabetes får du ett eller flera av följande symtom:

  • Du är väldigt törstig och kissar ofta.
  • Du känner dig trött och kraftlös.
  • Du mår illa.
  • Du har ont i magen.
  • Du luktar aceton ur munnen.
  • Du ser suddigt och får synrubbningar.

Vid typ 2-diabetes har kroppen svårt att hålla sockerhalten i blodet tillräckligt låg på egen hand, men patienter med diagnosen har stora möjligheter att själva förbättra sitt sjukdomsläge genom ändrade levnadsvanor kring motion, rökning och mat.

Källa: Vårdguiden/1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.