Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bokinflueraren Jasmine om ”booktok”-trenden. Foto: SVT

Digitala boktrenden ”booktok” får unga att läsa

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar har slitit sitt hår, lärare tjatat för döva öron. Men plötsligt har ungdomar börjat prata böcker och författare genom en trend på sociala medier.

– Den här generationen är den digitala generationen. Därför är det inte så konstigt att sociala medier blivit lösningen på att få unga att läsa, säger Jasmine Darban, bokinfluerare på sociala medier.

Under Göteborgs kulturkalas ordnades en Booktok picknick i Trädgårdsföreningen.

 – Vi är här för att få gratis böcker och prata om böcker, skrattar Elsa Oscarsson och Elin Sandström.

Som en digital bokklubb

Huvudpersonen här, förutom karaktärerna i de diskuterade böckerna, var Jasmine Darban. Hon kallar sig själv bokinfluerare.

 – Booktok har blivit stort de två senaste åren, det har blivit lite av en digital bokklubb för alla som älskar böcker, säger hon.

Jasmines boktips på nätet kan få upp till 100 000 visningar. Och internationellt sett är trenden mycket större än så.

  – Det är väldigt mycket fomo också, fear of missing out, när en bok blir poppis och alla pratar om den på appen. Så blir det tråkigt om man inte läst den.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.