Kerstin och Bengt Ahlin. Foto: Privat

Digitaliserat samhälle en utmaning för 84-årige Bengt Alin

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Alin som är 84 år tycker att det är svårt att navigera i det digitala samhället. Hustrun Kerstin Alin tar hand om det mesta. – Om man plötsligt skulle bli ensam hade det blivit svårt, säger Bengt Alin.

Idag publicerar Internetstiftelsen i Sverige en rapport som visar att 1,1 miljoner svenskar lever i så kallat digitalt utanförskap. Det innebär att de använder internet någon gång i veckan, mer sällan eller aldrig. En majoritet av de som ingår i gruppen är personer som är äldre än 76.

Nossebrobon Bengt Alin hör till dem som tycker att det är svårt att hänga med i den digitala utvecklingen.

– Det är ett helt annat sätt att tänka. Det fanns ingenting liknande när vi växte upp, och när man kommer upp i åren är det inte lika lätt att tillägna sig nya saker, säger han.

Kan sköta bankärenden

Bengt Alin sköter vissa bankärenden digitalt. Mail med myndigheter, bokning av tåg- och teaterbiljetter och annan kommunikation via nätet sköter hustrun Kerstin.

– Jag förlitar mig på henne i många sammanhang, och på barn och barnbarn. Men det är klart att man egentligen skulle vilja lära sig mer än vad man kan idag, säger Bengt Alin.

Kerstin Alin började använda datorer i arbetet innan hon gick i pension. Hon arbetade som lärare, och passade på att gå en datorkurs för att lära sig mer. Senare gick hon ännu en kurs.

– När man är äldre glömmer man snabbare, framför allt om man inte använder datorn så ofta, säger hon.

Skrev manual till sig själv

På den andra kursen skrev hon en tydlig manual till sig själv, för att minnas även det hon inte gör så ofta. Digitaliseringen går fort, säger Kerstin Alin. Hon råder den som tycker att det är svårt att hantera tekniken att öva så mycket som möjligt.

– Genom träning kommer man ihåg, säger hon.

Kerstin och Bengt Ahlin. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.