Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Magnus Dennert/SVT

Dimra i stället för att släcka ska spara Göteborg både energi och pengar

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner har valt att släcka delar av gatubelysningen för att spara el under höst och vinter. Men det är fel väg att gå menar man i Göteborg. Där man väljer att dimra ljuset i stället.

– Dels går ljusen sönder av fukten som bildas om de är släckta och dels så sparar det faktiskt mer energi om man dimrar, säger Magnus Ekelund, planeringledare på Trafikkontoret i Göteborg.

SVT har tidigare rapporterat om kommuner där man väljer att släcka delar eller hela gatubelysningen under vissa tider för att spara el. I Laholm släcker man till exempel två av tre gatulampor. Ett beslut som kritiserats för att skapa otrygghet och för att vara trafikfarligt.

Fukten förstör lamporna

Nu menar man från Trafikkontoret i Göteborg att släcka inte heller är det bästa sättet att spara el, utan att man sparar mer om man i stället dimrar belysningen. Vissa tider på dygnet kan man låta ljusen gå för fullt, medan andra tider när det inte behöver vara så upplyst kan man dra ner effekten.

– Det finns bara fördelar med att dimra ner, dels så får vi fler felanmälningar om vi släcker för folk tror att de är sönder och dels så mår armaturerna bättre med tanke på fukt och liknande.

Inget nytt sätt att spara

Att spara pengar genom att justera gatubelyningen på ett eller annat sätt är inget nytt. Under 80- och 90-talet var det vanligt att släcka ner delar av belysningen. Den typ av glödljus som då satt i lamporna var dock riktiga energitjuvar om man jämför med dagens LED-ljus. Dessutom gick det inte att dimra den tidens ljus, vilket alltså inte är något problem nu.

Se när ljusen i Göteborg dimras i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.