Det blir inga upplysta julgranar på Laholm torg i år, om inte belysningen kommer från solceller. Foto: Björn Lindgren/TT

Kommunens nya elbesparing: Ingen julbelysning i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga offentliga julgranar eller julbelysning i Laholms kommun. Det är beskedet till invånarna från Laholms kommun.

– Varje kilowattimme räknas, det gäller även julbelysning, säger Knut Slettengren (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Julbelysningen med girlanger och stjärnor kommer att sättas upp i dekorativt syfte, men det enda som tänds är belysningen i träden på Stortorget. Även isbanan på Stortorget pausas i år i energisparande syfte. Det beskedet kommer efter beslut i samhällsbyggnadsnämnden.

Inga julgranar

Där beslutades också att kommunen inte kommer köpa in och ställa upp offentliga julgranar i år.

– Granarna är en stor kostnad, så vi har valt att inte köpa in dem i år, säger Knut Slettengren (M).

Föreningar kan få lov att sätta upp granar på offentliga platser efter kontakt med kommunen, men får i så fall inte belysa granen med annat än ledlampor.

Kritik mot släckta gatlampor

Laholms elbesparingar har tidigare i veckan också fått kritik efter att två tredjedelar av gatlamporna har släckts ner i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.