Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Sotenäs kommuns översiktsplan föreslås en eventuell djuphamn på den befintliga hamnen. Ordförande för Hovenäsets intresseförening är kritisk. Foto: Pontus Holmgren/SVT

Djuphamn i Hovenäset utreds: ”Kommer att dela samhället”

Uppdaterad
Publicerad

1 500 personer protesterar med namnunderskrifter mot att Sotenäs kommun utreder Hovenäset som en lämplig plats för att anlägga en djuphamn.

– Det blir en katastrof för miljön, säger Bruno Hedlund, ordförande för Hovenäsets intresseförening.

Sotenäs kommun har i sin översiktsplan 2022 öppnat upp idén för en djuphamn på Hovenäset. Översiktsplanen är just nu i den andra granskningsprocessen där alla kan lämna in sina synpunkter innan den går vidare för antagande.

– Mobilitet är en viktig fråga för Sotenäs kommun – en av mobilitetsutredningspunkterna vi har tittat på är en hamnanslutning och vi har hittat en plats vid Hovenäset där vi vill utreda möjligheterna för det här, säger Eveline Karlsson, samhällsbyggnadschef på Sotenäs Kommun.

Sotenäs

Men planerna har mött motstånd.

– Det blir en katastrof för miljön. Det här är ett marint område som är bevarandevärt, säger Bruno Hedlund ordförande i Hovenäsets Intresseförening.

”Måste utredas vidare”

Sotenäs kommun säger att deras översiktsplan och förslag av en djuphamn är i ett tidigt skedde och att fotsatta utredningar behövs för att se om platsen är lämplig. 

– Det är tre stora saker som vi redan nu ser att vi särskilt behöver titta på. Hur påverkar en sådan här åtgärd de boende längst Lerdalsvägen? Det andra är naturvärden och det tredje är påverkan på rekreationsområden, säger Eveline Karlsson.

Oroligheter för turismen och miljön

Förutom den marina miljön har Hovenäset badliv, friluftsliv och seglingssällskap som lockar turister och enligt Bruno Hedlund är många oroliga att delar av det skulle förstöras om planerna på en djuphamn blev verklighet.

– När det gäller vårt fina samhälle här så kommer man i princip dela ett samhället, säger Bruno Hedlund.

Hör vad intresseföreningen har att säga i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sotenäs

Mer i ämnet