Linda Andersson bor bara ett stenkast ifrån brottet. Foto: SVT

Stenbrott i Ävja får rätt att expandera

Publicerad

Trots massiva protester från närboende får Bohusgranit rätt att ta ut fem gånger så mycket sten vid sin anläggning i Ävja. Mark- och miljödomstolen ger företaget dock inte rätt att utvidga området så mycket som de yrkat på.

Enligt domen från mark och miljödomstolen får Bohusgranit rätt att ta ut 75 000 ton granit ur brottet under 25 år. Det är fem gånger så mycket sten som dagens tillstånd för stenbrottet i Ävja, i Sotenäs kommun, medger.

Protesterna mot utökningen har varit stora, den största oron har handlat om ökat buller och fler tunga transporter. Men också att själva brytningen skulle kunna komma att pågå bara ett trettiotal meter från bostadshus.

Sotenäs

Får växa något mindre

Men domstolen avslår Bohusgranits förstahandsyrkande om utvidgningen av själva brytområdet och godkänner istället en något mindre utvidgning.

Enligt domskälen innebär det ett mindre ingrepp i naturen. Man skriver också att ett mindre område ger mindre buller för omgivningen och att områden för skyddade arter lämnas orörda.

Närboende i Ävja är upprörda

Linda Andersson är en av dem som bor allra närmast stenbrottet och hon läser domen med upprörda känslor.

– Om det blir ett aningen mindre område spelar ingen roll för mig och framförallt inte för mina närmsta grannar, säger Linda Andersson. Ljudet kommer att nå oss ändå vilket det inte alls gjort tidigare.

Tror du att domen kommer att överklagas?

– Det är jag helt övertygad om.

Bohusgranit får inte tillstånd att börja sin utvidgning innan domen vunnit laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sotenäs

Mer i ämnet