Hundburar utanför mataffärer har satts upp på flera ställen runt om i Sverige. – Inte helt oproblematiskt, säger hundägaren och djurskötaren Sarah Schiller. Foto: Privat

Djurskötaren: ”Jag hade inte använt burarna”

Publicerad

Att stoppa hunden i en låst bur med diverse specialfunktioner när man handlar anses av flera SVT Nyheter Väst pratat med som en bra idé. Men många är också skeptiska. I sociala medier möts butikernas initiativ av både ris och ros, och även hundskötaren Sarah Schiller är tveksam.

– Jag hade inte lämnat min hund Maja i en sådan bur, säger hon.

Ett antal Ica-butiker i Västsverige har lanserat hundburar utanför sina affärer där ägaren kan lämna hunden i stället för att ha den i bilen eller knyta fast den utanför. SVT Nyheter Väst var på plats i Vänersborg och testade på burarna – läs det reportaget här.

Men i affärens eget Facebook-flöde har initiativet mött blandade reaktioner.

”Bra idé, men jag skulle aldrig sätta mina hundar i en låda”.

”Hellre lite besvär med dubbla turer än en ledsen och stressad hund”.

”Varför kan de inte ha en anställd levande hundvaktare som jobbar för en liten peng?”

Men också: ”När nån försöker göra nåt bra så måste det gnällas”.

”Bättre med fler parkeringsplatser i skugga”

Hundägaren och hundskötaren Sarah Schiller, som ofta har whippeten Maja med sig, tycker att hundparkeringen innebär risker för hunden.

– Jag är egentligen helt emot att lämna sin hund utanför affärer över huvud taget, ser hellre att de hade fler parkeringsplatser med skugga där man kan lämna dem en kort stund på en plats som hunden är trygg med, gärna ska ju någon människa också sitta kvar i bilen. Enda fördelen med burarna som jag ser det är ju att man inte lika lätt riskerar att hunden blir stulen vilket den ju annars kan bli utanför affärer.

Tror att folk kan sparka och slå på burarna

– Min hund Maja hade nog tyckt att själva buren var okej men jag skulle aldrig riskera att någon står och bankar och slår på den och gör henne stressad. Hon känner inte igen sig där och känner sig inte heller hemma i den.

Hon tycker ändå att det är bra att butikerna tänker på hundägare och försöker anpassa sig.

– Vi hundägare har ju ofta hunden med oss och detta kanske passar vissa, men jag hade aldrig lämnat Maja i burarna just på grund av den mentala stressen det blir för henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.