Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ny kunskap kring stenåldersmänniskan skänker glädje. Christina Toreld, arkeolog på Bohusläns museum med ett av de 10 000 år gamla ”tuggummina”. Foto: Lars Wiklund/SVT

DNA-analys avslöjar detaljer om ”världens äldsta tuggummi” från Orust

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har med hjälp av DNA-teknik nu sett vad stenålderns barn- och tonåringar stoppade i munnen på Orust för 10 000 år sedan. Och en del saker på menyn överraskar.

Hartsbitarna grävdes upp vid Huseby Klev på Orust för 32 år sedan och var då en arkeologisk världssensation. Tandavtryck av stenålderns barn och tonåringar hittades och bitarna blev kända som ”världens äldsta tuggummi”.

– Vi kan se tandavtrycken från 5-6 åringar och tonåringar, som tuggat på de här bitarna och sedan spottat ut dem, säger Christina Toreld, arkeolog på Bohusläns museum.

Räv och tandköttsinfektioner

Några bitar har analyserats av forskare på Stockholms universitet. 2019 lyckades man utvinna mänskligt DNA ur de runt 10 000 år gamla ”tuggummina”. Och nu har de undersökts igen och forskarna har fått fram än mer information.

– Man kan se vad de ätit, eller stoppat i munnen. Det handlar om bland annat om hasselnötter, mistel, gräsand, rådjur och räv, säger Christina Toreld.

Men det handlar inte bara om vad de åt för 10 000 år sedan. Man kan även se hur människors tandhälsa såg ut.

– Man kan se spår av bakterier som karies och även allvarliga tandköttsinfektioner, säger Christina Toreld, arkeolog på Bohusläns museum.

Unik inblick

Föremålen är unika eftersom det är väldigt sällan organiskt material finns kvar efter 10 000 år.

– Bilden av dåtidens människor blir enormt mycket större då vi vanligtvis bara hittar flinta. Nu får man en blick in i deras munnar och får ett helt nytt spektra vad som pågick. Det är fascinerande, säger Christina Toreld, arkeolog på Bohusläns museum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.