Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur var kvinnan? Hör mer i videon om vad man vet om henne. Foto: SVT

Här är Österödskvinnan – levde för 10 000 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

För första gången visas det 10 000 år gamla skelettet.

– Vi visar henne för första och kanske sista gången, på grund av att hon är så skör. Detta är en unik möjlighet för publiken, säger Carina Sjöholm, museichef på Göteborgs stadsmuseum.

Österödskvinnans kvarlevor härstammar från äldre stenåldern. Hennes skelett är ett av de äldsta och mest kompletta som hittills påträffats i Skandinavien.

Hon hittades av en stenhuggare 1903 i Bohuslän, men han valde att låta henne vara där han hittat henne och först 30 år sedan blev hon uppgrävd av en amatörarkeolog och hamnade så småningom i ett magasin i Lund i cirka 60 år.

Historien om Sverige

Till sist kom hon fram i ljuset och landade på Göteborgs stadsmuseum. Unik i sitt slag. Hon var lång, cirka 170 centimeter, och frisk för sin ålder. Begravdes troligen sittande och blev runt 70 år gammal.

 – Vi höjde rejält på ögonbrynen när vi insåg att hon är 10 000 år gammal, säger Torbjörn Ahlström, osteolog Lunds universitet och fortsätter.

– Det är något av en sensation helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Historien om Sverige

Mer i ämnet