Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när den 7 000 år gamla graven i Ligga undersöks och hör mer om vad den kan ha haft för betydelse. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Här öppnas en 7 000 år gammal grav i Ligga – visar på unik kultur i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

För 7 000 år sedan upprättades en gravplats vid det som i dag är Ligga kraftstation utanför Jokkmokk. Nu undersöks den av arkeologer som kan se att människor återvänt till platsen och hållit i ritualer – med flera hundra års mellanrum.

För tredje året i rad undersöker arkeologer den 7 000 år gamla graven.

Den här gången hoppas de kunna hitta mänskliga kvarlevor för att få fler svar om de människor som levde i norr under stenåldern.

Historien om Sverige

Återvänt till platsen

Graven är uppbyggd med stora mängder sten och är rödockrafärgad. Arkeologerna kan se att människor återvänt till platsen med flera hundra års mellanrum.

– Det kan ha varit att man återkommit till den här graven och besökt sina förfäder och haft vissa ritualer för sig, säger arkeologen Frida Palmbo.

Tyder det på någon slags kultur?

– Ja, självklart.

Bara hittats i Norrbotten

Det handlar om en så kallad rödockragrav, något som i Sverige bara hittats i Norrbotten. Av de tjugofem kända gravar av den här typen är bara två stycken undersökta sedan tidigare.

– Alla undersökningar är spännande men det här är något speciellt, säger arkeologen Anna Rimpi.

Förstörda gravar

Förra året utanför Överkalix hittades ett helt gravfält av rödockragravar från stenåldern, men de var delvis förstörda av skogsmaskiner.

När det gäller graven i Ligga handlar det om en kamp mot klockan eftersom strandlinjen flyttar sig allt närmare graven på grund av erosion efter vattenkraftsutbyggnaden.

MER OM RÖDOCKRAGRAVAR

• Användningen av rödockra i stenålderns gravar är ett gammalt bruk som förekom redan under den tidigaste stenåldern i Syd- och Mellaneuropa.

• Ockran består av järnhaltig lera, vars röda färg förstärkts genom upphettning, och den finns i naturen, t.ex. kring källor. Den har även använts för andra ändamål, exempelvis för hällmålningar.

• Ockran hade en symbolisk innebörd och kan ha symboliserat blodets och livets färg. Genom att strö ockra över den döde har man kanske velat återskänka denne livets färg och därigenom trygga det fortsatta livet i graven.

• Föremålsbeståndet man finner i gravarna är rikt och omväxlande och omfattar såväl smycken som bruksföremål: hängsmycken av bärnsten, skifferhängen, skifferringar, pilspetsar och skrapor av flinta med mera. Lerkärl är dock sällsynta.

Källa: Uppslagsverket Finland (Torsten Edgren)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Historien om Sverige

Mer i ämnet