Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mängder av nya fynd som ökar förståelsen för norra Sveriges historia – men trots det en stor okunskap. Hör Malin Brännström, chef för Silvermuseet i Arjeplog, berätta mer. Foto: Kateryna Yemetes/SVT

Silvermuseet i Arjeplog: Stor okunskap om norra Sveriges historia

Uppdaterad
Publicerad

Det pratas mycket om historia just nu, inte minst i SVT:s stora satsning ”Historien om Sverige”. Men när det gäller de norra delarna av landets historia är okunskapen stor – det menar Malin Brännström på Silvermuseet i Arjeplog.

I november hade SVT:s storsatsning “Historien om Sverige“ premiär – kort därpå lyftes kritik mot att serien osynliggör norra Sveriges historia.

Malin Brännström, chef för Silvermuseet i Arjeplog, instämmer med kritiken men menar samtidigt att en okunskap gäller i hela samhället.

– När man kommer hit har väldigt många liten förståelse för norra Sveriges historia. Det här är inget man lär sig om i skolan heller, säger hon.

Ökad efterfrågan

Just nu märker Silvermuseet av en ökad efterfråga på historia och man försöker trappa upp arbetet med att nå ut. Bland annat tar man emot fler besök från skolor och grupper, men håller även i digitala föreläsningar.

Och enligt Brännström har det har skett en uppryckning på forskningen kring norra Sveriges historia de de senaste 25 åren.

– Det är viktigt att komma ut med det. Att vi nu vet ganska mycket.

”Svårt att hitta folk”

Trots att mycket nytt har kommit fram återstår det mängder av nya upptäckter. Men det finns en brist på arkeologer.

– Det är inte så många som satsar på det här. Det är som i samhället i övrigt, vi har svårt att hitta folk, säger Malin Brännström

I klippet hör du vilka konsekvenser som okunskapen kan orsaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.