Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med SVT och Arbogariddarna till Arbogas skogar där flera scener i SVT:s ”Historien om Sverige” spelades in – upprorsmakaren Nils Dackes attack på Gustav Vasas knektar. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Så har riddarna från Arboga gått från medeltidsdagar till ”Ronja Rövardotter”

Uppdaterad
Publicerad

De började med riddarlek på Arbogas lokala medeltidsdagar och är numera med i några av Sveriges största tv-produktioner. Nu senast medverkar Arbogariddarna i Netflix-serien ”Ronja Rövardotter”.

– Vi hoppas på mer inspelningar framöver, säger Gustav Norman.

Den ridande teatergruppen Arbogariddarna grundades 2009. Sedan dess har de gjort succé på medeltidsdagar och även vunnit riddarnas SM. För fyra år sedan gjorde de premiär i tv, i SVT:s ”Massakern i Romarrikets skugga” och ”Stockholms blodbad”.

Sedan följde SVT-serierna ”De första svenskarna” 2022 och ”Historien om Sverige” 2023. Nu är Arbogariddarna aktuella i Netflix-serien ”Ronja Rövardotter”.

Historien om Sverige

– Det känns otroligt stort att ha kommit så långt eftersom allt började med medeltidsdagarna i Arboga, säger Gustav Norman, en av grundarna.

Arbogariddarna om ”Ronja Rövardotter”

Han och tre andra Arbogariddare medverkar i ”Ronja Rövardotter”. Där syns de som stuntmän och knektar, bland annat när de rider ut i natten med facklor i första avsnittet. Scenerna spelades in i Litauen där de vistades i nästan en månad.

– Vi kommer synas ännu mer i den andra delen av ”Ronja Rövardotter” som sänds i höst, säger Gustav Norman, som till vardags är hovslagare.

Arbogariddarna, med ett 30-tal medlemmar, hinner årligen med 30-40 riddarspel på marknader i hela landet.

Blir det några fler tv-produktioner då?

– Det hoppas vi verkligen men ingenting är planerat just nu.

”En dröm” – i klippet återvänder riddarna till Arbogas skogar där scener från ”Historien om Sverige” spelades in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Historien om Sverige

Mer i ämnet