Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du lära dig mer om boplatsen vid Dumpokjauratj i Arjeplogs kommun. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Arkeologen om Dumpokjauratj: Här gick folk för 10 000 år sen

Publicerad

Trots att många stora upptäckter gjorts när det gäller norra Sveriges historia är det få som fått någon större uppmärksamhet. Den nästan 10 000 år gamla boplatsen vid sjön Dumpokjauratj i Arjeplogs kommun är ett exempel.

Det är många år sedan den hittades nu men trots att det är viktigt fynd för att berätta norra Sveriges tidiga historia har boplatsen vid sjön Dumpokjauratj i Arjeplog fått väldigt lite uppmärksamhet.

– När det är fynd som görs i inlandet i Norrbotten och Västerbotten är det svårt att få gehör för den nyheten så att den presenteras för en bredare allmänhet, säger arkeologen Ingela Bergman.

Historien om Sverige

Tusentals fynd

Fler än 3 500 fynd har gjorts vid platsen. För 10 000 år sedan såg området helt annorlunda ut från i dag.

– Vi tror ofta att det var tundra, kallt och kyligt efter inlandsisens avsmältningen. Men den smälte av en anledning, det var varmt. Det växte havtorn och humle, säger Ingela Bergman.

Fynd av liknande boplatser har senare hittats i bland annat Kangos.

– Det kommer betydligt fler fornlämningar av den här typen, om man letar.

I klippet får du lära dig mer om boplatsen vid Dumpokjauratj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Historien om Sverige

Mer i ämnet