Två män nekades flyga efter personalens ”magkänsla”. Foto: TT

Flygpersonal fick ”magkänsla” – tvingade passagerare av planet

Publicerad

Flygpersonal på Landvetter fick en ”magkänsla” och tvingade två män med utländskt utseende att kliva av planet. En av dem anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen – som stämde flygbolaget.

Det var sommaren 2015 som mannen skulle flyga från Landvetter flygplats utanför Göteborg till Bromma flygplats i Stockholm.

Men kort efter att han klivit på planet vände det plötsligt och åkte tillbaka till gaten. Då dök fyra väktare upp och eskorterade ut honom och en passagerare till.

”Jag blir väldigt chockad känner mig orolig”, skriver mannen i sin anmälan till DO.

De båda fick gå igenom säkerhetskontrollen en gång till. Sedan nekades de att gå ombord på planet igen och tvingades istället stanna kvar på Landvetter.

”Magkänsla”

Enligt samma anmälan berodde det på att flygpersonalen ska ha fått en ”magkänsla” och tyckte sig ha sett att han utbytte en blick med den andra passageraren.

DO ansåg att det här var diskriminering och att flygbolagets personal sammankopplade honom med den andra passageraren på grund av hans arabiska utseende.

Fick ersättning

DO stämde flygbolaget Braathens Regional Aviation, dåvarande Malmö Aviation, och nu får mannen 10.000 kronor i diskrimineringsersättning.

Flygbolaget gick med på att betala det krävda beloppet, men ansåg inte att det handlat om diskriminering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.