Äldreomsorgen i Angered hargjort en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: TT

Kvinna fick inte hjälp av hemtjänsten på en månad – hittades död i bostaden i Angered

Uppdaterad
Publicerad

Fem anställda inom hemtjänsten i Göteborg stängdes av – efter att en kvinna hittats avliden i sin bostad i Angered.

Av kommunens egen anmälan framgår att hemtjänsten inte kom in i kvinnans bostad under hela maj månad.

Kvinnan hittades när grannar slog larm efter att ha känt en stark lukt från lägenheten.

Kvinnan hittades död i sin lägenhet i Angered i början av juni och fem anställda inom hemtjänsten stängdes av från sina tjänster, som SVT Nyheter Väst tidigare avslöjat.

Kvinnan var utan besök i sin bostad från hemtjänsten i över en månad – trots att hon hade rätt till 80 minuter i veckan. Det framgår av en Lex Sarah-anmälan från Angereds äldreomsorg till Inspektionen för vård och omsorg som SVT Nyheter Väst tagit del av.

Ingen hemtjänst under maj

Under hela maj månad har inte kvinnan öppnat dörren när personalen ringt på för att utföra den hemtjänst kvinnan skulle ha, enligt stadsdelen.

– Vi måste komma till rätta med vad som skett, säger Angela Madsén Jonsson, sektorchef för äldreomsorgen i Angered.

Kan hon ha legat död en månad?

– Jag vet inte. Det kan jag inte svara på. Jag kan inte föregå utredningarna.

Fem avstängda

Fem anställda inom hemtjänsten stängdes av i samband med upptäckten, varav en av dem också varslats om avsked. Enligt Lex Sarah-anmälan har de inte följt gällande rutiner.

– Vi har anledning att tro att personalen har brustit i sitt uppdrag, har Angela Madsén Jonsson, sektorchef för äldreomsorgen inom stadsdelen Angered, tidigare sagt till SVT.

Rutinen vid sådana händelser ska vara att en uppföljning görs, men den blev aldrig av. I sin Lex Sarah-anmälan skriver stadsdelen: ”Detta medförde att den enskildes behov inte tillgodosågs samt att ett eventuellt försämrat hälsotillstånd inte uppmärksammades”.

Brister i dokumentationen

Man konstaterar även att bristande dokumentation gör det svårt att fastställa vilka hemtjänstinsatser som genomfördes under maj månad.

Det var först när grannar i huset i början av juni slog larm till polisen på grund av dålig lukt från lägenheten som kvinnan hittades.

Enligt den avvikelserapport som upprättades efter polisens besök bedömdes kvinnan initialt ha legat där ”en period”.

Enligt fackförbundet Kommunal är de anställda upprörda över att de har stängts av.

– De är förvånade över att just de har stängts av då de ingår i en stor arbetsgrupp. De är förskräckta och förtvivlade, har Anna Skarsjö, avdelningsordförande Kommunal väst, tidigare sagt till SVT.

Kunskapstest del av lösningen

Efter händelsen har hemtjänsten i Angered vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen. Bland annat har all personal informerats på nytt kring rutinerna om en brukare inte öppnar dörren.

Under hösten ska man även arrangera ett kunskaptest för personalen. Det finns ingen misstanke om brott bakom kvinnans död, enligt polisen.

Nedan kan du höra en tidigare intervju med Angela Madsén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.