Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyndet gjordes bara några dagar efter att en späckhuggare siktats simmande i vattnen i samma område

Död späckhuggare hittad vid Hunnebostrand

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen hittades en död späckhuggare som flutit i land vid Hunnebostrand. Fyndet gjordes bara några dagar efter att en späckhuggare siktats simmande i vattnen i samma område.

– Vi har en flock med späckhuggare som rör sig längs den svenska västkusten så det händer naturligtvis då och då att någon av dem dör, säger Kennet Lundin, marinbiolog på Göteborgs naturhistoriska museum.

– Däremot är det väldigt, väldigt ovanligt att någon skulle vara död och flyta i land.

Enligt polisen var det en förbipasserande som på torsdagsmorgonen upptäckte att en död späckhuggare låg flytande i vattnet.

– Den hade fastnat i en brygga vid en småbåtshamn, säger polisens presstalesperson Caroline Karlsson.

Den döda späckhuggaren uppges vara omkring fyra meter lång. För några dagar sedan väckte en späckhuggare i Smögen uppmärksamhet.

Naturhistoriska kopplas in

– Den späckhuggaren simmade en ganska lång stund vid en liten båt utan att vara skygg. Det är lite onaturligt beteende, så den kanske var lite hängig. Det kan vara samma individ, säger Kennet Lundin.

Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm har nu kopplats in och kommer att avgöra vad nästa steg blir.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olle Larsson och Elias Berndtzen fick se en späckhuggare i viken Strömsund utanför Smögen. Foto: Jörgen Larsson/Elias Berndtzen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.