Elever hålls hemma efter dödshot från ett instagramkonto. Foto: Privat

Dödshot mot elever på skola i Göteborg – tvingas stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagmorgonen publicerades ett anonymt instagraminlägg med dödshot mot elever på internationella skolan, ISGR, i Landala i Göteborg. Eleverna kommer under måndagen att studera hemifrån och skolan har anlitat vakter som ska säkra personalens trygghet, rapporterar GP.

Instagramkontot var enligt skolans vd och skolchef Birgitta Sandström Barac känt av skolan sedan tidigare, men det har aldrig tidigare förekommit några hotfulla inlägg, vilket GP var först att rapportera.

– Vi tar detta på fullaste allvar. I dag har vi haft möte med skolledningen och efter att ha varit i kontakt med polisen har vi beslutat att låta våra elever som går på skolan att studera hemifrån i morgon, säger Birgitta Sandström Barac på söndagskvällen.

På skolan går det 800 elever från årskurs sex upp till gymnasiet.

Enligt Birgitta Sandström Barac innehåller inlägget bilder på knivar och personen som publicerat inlägget ska ha skrivit att hen planerat att ta med knivarna till skolan för att döda elever.

Vakter på skolan

Skolledningen har polisanmält händelsen och skickat ut information till föräldrar och elever om hotet och att utbildningen under måndagen sker på distans. Personalen på skolan kommer däremot att vara på plats i skolan. För att säkra deras trygghet kommer även vakter att finnas vid entrén.

– Vår förhoppning var att polisen skulle kunna finnas i området, men de kan inte lova det och därför anlitade vi ett vaktbolag, säger Birgitta Sandström Barac.

Om eleverna kan komma tillbaka till skolan på tisdag är ännu inte bestämt.

– Vi ska prata om det mer i morgon, säger Birgitta Sandström Barac.

”Tar det här på största allvar”

Enligt polisen kommer den här typen av hot in med jämna mellanrum.

– Vi får in sånt här med jämna mellanrum. Ungdomar i dag verkar inte förstå konsekvenserna av hur de agerar på sociala medier. Vi tar det här på största allvar, säger Stefan Andersson, jourhavande förundersökningsledare till GP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.