Den lekfulla delfinen sågs utanför Onsala av två fridykare. Foto: FreedivingAmaturesSWE

Dök med vild delfin utanför Onsala

Uppdaterad
Publicerad

En vild delfin påträffades utanför Onsala av två fridykare. Ett ovanligt möte som kan bli vanligare i framtiden, enligt expert.

När Patrik Werner och Jens Spångberg från Göteborg gav sig ut för att fridyka i Kungsbackafjorden förra veckan var en vild delfin inte det sällskap de hade förväntat sig under vattenytan. Men det var vad de fick.

– Utanför Onsala såg vi något konstigt i vattnet. Först trodde vi att det var en säl, men så tyckte vi att det såg ut som en delfin av något slag, berättar Patrik Werner.

De slängde i draggen och hoppade i för att undersöka saken.

– Det var lite läskigt i början för man visste inte om den skulle vara aggressiv eller snäll, säger Patrik.

Lekte med sjögräs

Delfinen höll sig på avstånd till en början men kom närmare och närmare ju längre de dök. Killarna märkte även att delfinen hade sjögräs som den lekte med i vattnet. 

– Den var ganska nyfiken och väldigt lekfull, säger Patrik.

Efter 1,5 timme tröttnade dock delfinen och simmade vidare.

– Det här är första gången jag någonsin sett en delfin. Det kändes helt sjukt att det kommer delfiner hit överhuvudtaget. Det var jättespännande och ganska coolt att få simma med den, säger Patrik.

Expert: Nya arter kommer komma till våra vatten

Roger Jansson, på Havets Hus i Lysekil, blir glad när han hör om delfinen utanför Onsala.

– Delfiner i våra trakter förekommer sparsamt men det har blivit vanligare med observationer på senare år, säger han.

Enligt honom ser delfinen ut att vara en flasknosdelfin, eller ett öresvin som de också kallas. De är mycket lekfulla och intelligenta, och han blir inte förvånad när han hör om leken med sjögräset.

Dessutom utesluter han inte att det kommer bli vanligare att stöta på delfiner, eller andra ovanliga vattenlevande djur, i svenska hav i framtiden.

– I och med havet blir varmare kommer mer nya arter att påträffas i våra vatten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.