Så här såg det ut på mordplatsen mordet på den 32-åriga mannen. Foto: Privat

Fällande dom efter beställningsmord på Guldheden i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer döms för inblandning i det uppmärksammade mordet i Guldheden i Göteborg för ett drygt år sedan. Mordet ska ha varit ett beställningsmord och personer i samma gruppering döms också för ett mord på Lidingö förra sommaren. Hela 14 unga män och kvinnor har åtalats, men några frias. En av de morddömda är en tjej på 17 år.

Det var en tidig kväll i maj 2018 som en 32-årig man sköts ihjäl med automatvapen i en bil på Guldheden i Göteborg.

Två veckor senare skedde ett mord av en 57-årig man på Lidingö i Stockholm, mannen hade tidigare bott i Göteborg. Efter en tid greps en nu 20 år gammal man som misstänktes vara inblandad i båda morden, tillsammans med en stor mängd medhjälpare.

Men 20-åringen hade ingen koppling till vare sig 32-åringen eller 57-åringen. Morden misstänktes vara utförda mot betalning, alltså beställningsmord.

Flera personer inblandade

Nu döms mannen till 14 års fängelse för Guldhedsmordet. En 17-årig tjej döms även hon för mordet, till sluten ungdomsvård i två år och elva månader.

Ytterligare två tjejer åtalades för medhjälp till mord. De båda, nu 18 år gamla, döms istället för grovt skyddande av brottsling samt grovt vapenbrott då de ska ha hjälpt till att transportera mordvapnet.

Enligt åtalet var det en 20-åring från Göteborg som hade beställt mordet. Han åtalades för anstiftan till mord men frias nu av tingsrätten som menar att det inte går att bevisa att det är han som beställt mordet.

Lidingömordet

När det gäller mordet på Lidingö döms en 23-åring och en 18-åring. 23-åringen döms till livstids fängelse och 18-åringen till sluten ungdomsvård i fyra år. 20-åringen som döms för mordet på Guldhedsmordet döms för medhjälp till mord i detta fallet. Ytterligare två unga män döms för medhjälp.

I detta fallet har två tjejer, nu 19 år gamla, varit inblandade. De döms för grovt vapenbrott.

– Vår uppfattning är att detta sker inom en pågående konflikt i Göteborg, har åklagaren Linda Wiking tidigare sagt till SVT.

Vem som har beställt mordet på 57-åringen i Stockholm har polis och åklagare inte lyckats reda ut. Totalt har så många som 14 personer varit misstänkta för olika typer av inblandning i de båda morden men några frias alltså i brist på bevis.

Gärningsmannen var när mordet skedde 17 år gammal. Efter att ha skjutit offret med sju skott går han fram och slår honom med vapnet. Göteborgs tingsrätt dömer honom till fyra års sluten ungdomsvård. Foto: Polisens förundersökning

”Utförda på liknande sätt”

På den mördade 32-åringens bil fanns en GPS-sändare som tros ha placerats av personerna bakom mordet. I samband med att 20-åringen greps tros han ha planerat ett tredje mord, även på den misstänkta måltavlans bil hittades en GPS-sändare.

När det gäller likheterna mellan de två utförda morden har en av åklagarna sagt så här:

– Dels har samma personer varit delaktiga. Dels är morden utförda på liknande sätt. Man har innan morden skaffat flyktbilar som i direkt anslutning till mordet bränts upp. Man har också varit flera personer med uppdelade uppgifter och man har direkt efter morden gett mordvapen till unga kvinnor som väntat vid förutbestämd plats, tagit emot och transporterat mordvapnet från brottsplatsen, har Sara Norling, kammaråklagare i Stockholm och delaktig i utredningen, tidigare sagt.

Döms mot sitt nekande

De flesta i målet döms mot sina nekanden. Exempelvis säger en av de unga männen som brände en bil efter mordet på Lidingö att han inte visste varför bilen skulle brännas.

– Han hade bara fått i uppgift att bränna en bil mot betalning, han hade ingen aning om varför och därför ska han inte dömas för medhjälp till mord, säger advokaten Marcus Lodin.

Enligt Marcus Lodin kommer hans klient att överklaga domen. Det är ännu oklart hur många av de dömda som planerar överklaganden.

Alla mål har bakats ihop till ett och har behandlats i Göteborgs tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.