Gärningsmannen var när mordet skedde 17 år gammal. Efter att ha skjutit offret går han fram och slår honom med vapnet. Göteborgs tingsrätt dömer honom till fyra års sluten ungdomsvård. Foto: Polisens förundersökning

Livstids fängelse för uppmärksammat Lidingömord

Uppdaterad
Publicerad

Sju unga personer döms för inblandning i mordet på en 57-årig man på Lidingö förra sommaren. Två unga män döms för mordet, tre för medhjälp till mord och två unga kvinnor döms för grovt vapenbrott.

Den 5 juni sköts och misshandlades en 57-årig man på Lidingö. Mannen träffades med sju skott och fick även flera slag mot huvudet med vapnet. Han fördes till sjukhus där han avled av sina skador några timmar senare. Strax efter mordet greps två av de nu dömda männen av polisen på Lidingöbron.

Totalt har sju personer stått åtalade för inblandning i mordet – fem unga män som vid tidpunkten för mordet var i åldrarna 17-22 år åtalades för mordet, och två kvinnor som då var 18 år åtalades för medhjälp till mord och grovt vapenbrott.

Morddömda kommer överklaga

Nu döms en man som hunnit fylla 23 år och en nu 18-årig man för att i samförstånd ha begått mordet. 23-åringen får livstids fängelse medan 18-åringen får sluten ungdomsvård  i fyra år.

Enligt åklagaren och tingsrätten är det 18-åringen som skjutit och sedan även slagit mannen med vapnet. Men det håller han och hans försvarsadvokat inte med om.

– Vi anser inte att det är en korrekt dom. Han var inte på Lidingö. Bevisningen är långt ifrån tillräcklig för en fällande dom, menar vi, säger 18-åringens försvarsadvokat Marie Källbom.

– Jag har pratat med honom och vi kommer att överklaga domen så den får prövas i hovrätten, säger Marie Källbom.

Även 23-åringen som döms till livstids fängelse kommer överklaga domen, enligt hans försvarare Tobias Enoksson.

– Domen saknar ett tydligt resonemang kring hur tingsrätten värderat bevisningen. Det är svårt att i domen följa hur man kommit fram till att min klient ska dömas till lagens strängaste straff, säger Tobias Enoksson.

Fängelse även för medhjälp till mord

Tre män som nu är 19, 20 och 21 år döms för medhjälp till mord men frias från mordanklagelserna. 21-åringen och 19-åringen döms till fängelse i sju år och fyra månader respektive fyra år och tio månader.

20-åringen fälls även för ett mord i Guldheden i Göteborg och får 14 års fängelse. Han var även åtalad för förberedelse till ytterligare ett mord i Göteborg, något han frias från.

De två unga kvinnorna, som nu är 19 år, döms för grovt vapenbrott till fängelse i ett år och tre månader respektive ett år och två månader. De frias dock från åtalspunkten medhjälp till mord.

Beställningsmord

Enligt åklagaren handlar det både i Lidingöfallet och Göteborgsfallen om beställningsmord som ungdomarna åtagit sig att utföra mot betalning. Vem som anlitat dem för att döda mannen på Lidingö har dock inte gått att fastslå.

– Det har förekommit olika uppgifter men utredningen har inte kunnat svara på den frågan. När det gäller de personer som omfattas av åtalet så var deras, gärningsmännens, motiv pengar. Vem som betalade dem pengar och varför, det vet inte vi, säger kammaråklagare Sara Norling, som inte bestämt om hon kommer att överklaga domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.