Polis på Lidingöbron på morddagen. Foto: SVT

Sju personer åtalas för inblandning i mord på Lidingö

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer med hemvist i Stockholmsområdet åtalas idag misstänkta för inblandning i dödskjutningen av en man utanför sin bostad på Lidingö förra året. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Det var vid fyratiden på eftermiddagen den femte juni förra året som en 57-årig man sköts till döds i området Baggeby på Lidingö. Mannen avled efter att han förts till sjukhus i ambulanshelikopter och en stor polisinsats spärrade av Lidingöbron.

Vittnen ska ha sett en bil lämna brottsplatsen och två personer greps samma dag på bron. Under hösten har ytterligare personer häktats och nu står alltså sju personer åtalade, misstänkta för inblandning i mordet.

Fem män och två kvinnor

De åtalade sitter alla häktade och är fem män och två kvinnor mellan 17 och 22 år. Fyra män åtalas misstänkts för mord, en man för mord och grovt vapenbrott och de två kvinnorna åtalas för medhjälp till mord och grovt vapenbrott. En av de åtalade är folkbokförd i Örebro, men enligt åklagaren ska samtliga ha sin hemvist i Stockholmsområdet, däremot har ingen av dem har anknytning till Lidingö.

Flera skott med automatvapen

Den 57-åriga mannen ska enligt åtalet skjutits med ett flertal skott med automatvapen och blivit slagen med vapnet i huvudet. Flera av dem misstänkts även vara inblandade i införskaffandet av bensin och uppeldningen av bilen som användes vid mordet.

De två kvinnorna, båda 19 år gamla, ska enligt åtalet stöttat de misstänkta gärningsmännen kvällen innan och under morddagen där de tillsammans väntat på mannen vid bostaden. De ska även ha väntat på en förutbestämd plats för att ta emot mordvapnet.

Kopplingar till mord i Göteborg

Åtalet väcks vid Göteborgs tingrätt. Detta för att två av de åtalade misstänkta för mordet på Lidingö redan står åtalade vid Göteborgs tingrätt. En av dem misstänkt för förberedelse för mord i juni förra året. Den andra för mord i Guldheden i maj förra året där Sara Norling ser flera kopplingar.

– Dels har samma personer varit delaktiga. Dels är morden utförda på liknande sätt. Man har innan morden skaffat flyktbilar som man i direkt anslutning till mordet bränt upp. Man har också varit flera personer med uppdelade uppgifter och man har direkt efter morden gett mordvapen till unga kvinnor som väntat vid förutbestämd plats, tagit emot och transporterat mordvapnet från brottsplatsen, säger Sara Norling, kammaråklagare.

Huvudförhandlingen väntas börja i början av april och pågå i 15 dagar.

– Eftersom det här målet samordnas med målet i Göteborg kommer man göra en samlad bedömning av straffen. Den normala påföljden av denna typ av brottslighet är fängelse, men jag har inte bestämt mig för vad jag ska yrka på än, säger Sara Norling, kammaråklagare.

De sju åtalade

17-årig man, misstänkt för mord och grovt vapenbrott

19-årig man, misstänkt för mord

20-årig man, misstänkt för mord (även misstänkt för mord i Göteborg)

22-årig man, misstänkt för mord (skriven i Örebro men vistas till stor del i Stockholm)

19-årig kvinna, misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott

19-årig kvinna, misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.