Det var på Lidingöbron som två unga män greps misstänkta för mordet på en 57-årig man. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Rättegången kring Lidingömord har inletts

Publicerad

Under veckan inleddes rättegången där sju unga personer står åtalade misstänkta för mord och medhjälp till mord på en 57-årig man på Lidingö den 5 juni förra året.

Det var i början av juni 2018 som en 57-årig man sköts och misshandlades på Lidingö. Mannen fördes till sjukhus och avled senare av sina skador.

Enligt vittnen ska en bil ha försvunnit från platsen. Lidingöbron spärrades av, och polisen grep två unga män misstänkta för inblandning i mordet. 

Advokat Patric Lindblom företräder en av de åtalade männen som är misstänkt för att bland annat ha planerat och genomfört mordet. Mannen var 18 år när det misstänkta brottet ska ha begåtts.

– Han förnekar brott, säger Patric Lindblom, advokat.

Advokat Patric Lindblom företräder en av de åtalade männen. Foto: Sju advokater

I samband med mordet hittades senare en bränd bil som enligt åklagaren ska ha varit flyktbilen.

– Han erkänner att han bränt en bil och hans förklaring är att han åtagit sig att göra det mot en viss betalning. Han trodde absolut inte att det skulle ha att göra med något mord, säger Patric Lindblom.

Sju unga personer

Totalt är sju personer åtalade misstänkta för inblandning i mordet på den 57-åriga mannen. Fem män misstänks för mord och två kvinnor misstänkts för medhjälp till mord och grovt vapenbrott. Samtliga misstänkta var i åldrarna 17 till 22 år när mordet skedde och även om de är från Stockholmstrakten ska ingen av dem ha kopplingar till Lidingö.

– Jag påstår att de här personerna har fått pengar för att utföra mordet. Men vem som betalt dem vet vi inte, säger kammaråklagare Sara Norling, som menar att de sju åtalade har haft tydligt uppdelade roller i samband med mordet.

– Flickorna har fått i uppgift att köpa bensin som skulle användas för att bränna flyktbilen, och att ta emot vapnet och transportera bort det från Lidingö efter mordet, säger Sara Norling om de två 19-åriga kvinnornas roll.

Misstänks för mord i Göteborg

En av de åtalade har även åtalats för att ha mördat en man i Göteborg, och tillsammans med ytterligare en av de misstänkta för Lidingömordet har han även åtalats för förberedelse till mord, också det i Göteborg. Därför genomförs rättegången även om Lidingömordet i Göteborgs tingsrätt.

De sju åtalade

Ålder (i dag) på de åtalade:

18-årig man, misstänkt för mord och grovt vapenbrott (även misstänkt för förberedelse till mord i Göteborg)

19-årig man, misstänkt för mord och narkotikabrott

20-årig man, misstänkt för mord (även misstänkt för mord och förberedelse till mord i Göteborg)

21-årig man, misstänkt för mord och narkotikabrott

22-årig man, misstänkt för mord

19-årig kvinna, misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott

19-årig kvinna, misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.