• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eddie Svensson, 31, mördades i sin bostad i Högsbo av en inbrottstjuv. Foto: Privat / SVT

Livstids fängelse för mordet på Eddie, 31

Publicerad

Den så kallade Högsbomördaren döms till livstids fängelse. Mannen trängde sig enligt åtalet in i bostäder för att stjäla och sedan knivhögg han sina offer när han ertappades. Ett av offren var Eddie Svensson, 31.
– Det är en lättnad men oavsett domen kommer jag aldrig att få tillbaka min bror. Det är det som är det svåraste att acceptera, säger Eddies bror Johnny till SVT.

Det var under natten mellan den 7 och 8 mars förra året som den nu 34-årige mannen, enligt åtalet, trängde sig in i Eddie Svenssons bostad i Högsbo i Göteborg. Exakt vad som hände i lägenheten vet ingen, men Eddie hittades två dagar senare i sin bostad med flera knivhugg i kroppen.

Ett av huggen hade träffat hjärtat och enligt rättsläkare var dödsorsaken förblödning. Eddie Svensson hittades av en kompis efter att arbetsgivaren slagit larm om att han inte dykt upp på jobbet.

När hans bror Johnny fick dödsbeskedet trodde han först att det var ett skämt.

– Eddie var världens mest underbara människa, en riktigt livsnjutare. Han levde livet och såg positivt på allting. Han älskade att resa och han tyckte mycket om fotboll. Vi var på både VM och EM tillsammans, säger hans bror Johnny Svensson.

Inte första offret

Några månader tidigare skadades en annan man svårt när han ertappade samma inbrottstjuv i sin bostad, inte långt från Eddie Svenssons bostad.

Den mannen överlevde trots minst åtta hugg i ryggen och bröstet, varav ett av huggen punkterade ena lungan.

Polisen misstänkte ganska snart att det fanns ett samband och när man konstaterade att inget av offren hade någon hotbild mot sig ledde misstankarna till att man utgick från att det var slumpen som gjorde att de drabbades.

Eddies anhöriga gick ganska snabbt ut med hans identitet. Grymheten i vad han utsatts för, och skräcken för att fler skulle drabbas, ledde till mycket starka känslor bland andra boende i Högsbo.

Vill hedra Eddies minne

Det dröjde tre månader innan den misstänkte mördaren greps och anhölls.

– Jag vill inte att folk ska glömma min bror, det är därför jag och familjen väljer att berätta om honom i media. Jag vill att folk ska veta vilken underbar person han var. I Göteborg mördas folk ganska ofta och ofta är det kopplat till organiserad brottslighet, säger hans bror och fortsätter:

– För mig är det viktigt att prata om att mordet på Eddie var helt slumpmässigt. Han hade inga fiender och han hade aldrig gjort någonting som gjorde att han förtjänade det han blev utsatt för, säger Johnny Svensson. 

Att mannen nu döms till livstid är en lättnad för Johnny Svensson.

– Det är klart att det är det, man har ju haft en viss oro att han ska gå fri men det här visar att rättssystemet fungerar, även om det inte på något sätt förändrar saknaden efter Eddie.

Den misstänkte mannen greps för ett narkotikabrott men teknisk bevisning gjorde att han omgående misstänktes för mordet på Eddie och senare även för mordförsöket på den andre mannen.

34-åringen själv har hela tiden nekat till brott men nu döms han alltså till livstids fängelse.

– Det var inget tvivel. Vi hade en mycket robust utredning att ta ställning till och något annat straff hade inte kunnat komma på fråga, säger rådmannen Per Nordén till SVT.

”Mycket ovanligt”

Kammaråklagare Håkan Johansson är nöjd med tingsrättens dom.

– Ja, det är jag eftersom tingsrätten har dömt enligt åtalet och till den påföljd som jag yrkade på.  Det är en mycket allvarlig brottslighet. Målsägande känner inte gärningsmannen som kommer in i lägenheterna när de ligger och sover i sina bostäder, säger han.

Johansson menar att brotten är ytterst ovanliga.

– Vid mordförsöker så gör målsägande vad han kan för att få gärningsmannen att lämna lägenheten. Han ligger i sängen och tänker att det är en tjuv i hallen. Så han tänker att jag tänder ljuset och säger något så kommer han att springa ut genom den öppna dörren. Istället blir han attackerad med kniv. Det är ett mycket ovanligt tillvägagångssätt för en tjuv, säger åklagare Håkan Johansson.

SVT Nyheter Väst söker den dömde mannens advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer