Foto: SVT

Mördaren har en lång historia av våldsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som döms till livstids fängelse för mordet på Eddie Svensson, 31, har tidigare dömts för brott 19 gånger. Bland annat flera gånger för grova våldsbrott, som efter att han knivskurit en hörselskadad kvinna i åttioårsåldern som gick med rullator.

I domen mot den så kallade Högsbomördaren träder en bild fram av en man som helt utan samvetskval tar till grovt våld när han genomför sina brott för att komma över värdesaker.

2010 dömdes 34-åringen för bland annat grovt rån och grov misshandel till fängelse i fem och ett halvt år.

Även då hade han brutit sig in i en bostad och den gången var det alltså en äldre kvinna som misshandlades svårt. Bland annat knivskars hon i huvudet och fick ena lungan punkterad av ett knivhugg.

Dömdes för andra brott – efter mordet

När det gäller den aktuella domen för mordet på Eddie Svensson, och mordförsök på en annan lägenhetsinnehavare i Högbso, skriver rätten att ”gärningsmannen har vid upptäckt föredragit angrepp med dödligt våld före det för en rationellt tänkande tjuv lättare alternativet att lämna platsen”.

Man beskriver också hur mördaren iskallt stannat kvar och sökt igenom lägenheten efter att han mördat Eddie.

Så sent som i april ifjol, alltså en dryg månad efter mordet, dömdes mannen för olika brott han begått månaderna dessförinnan, bland annat stöld och narkotikabrott.

Då visste inte polis och åklagare att det var han som låg bakom attackerna i Högsbo.

Matchande fingeravtryck

Det framkom först ytterligare två månader senare i samband med att den tekniska undersökningen av Eddies lägenhet blev klar. Då matchades fingeravtryck med 34-åringens.

Åklagaren Håkan Johansson säger så här om dagens dom:

– Vi är naturligtvis nöjda med att tingsrätten har gått på vår linje.

Hur har det varit att jobba med det här fallet?

– Det har känts viktigt. Det var ett spaningsärende under flera månader innan vi misstänkte att de här två händelserna hade ett samband. Det är klart att det har funnits en oro i Högsbo att det skulle kunna hända igen.

Den dömde mördaren nekar till brotten. SVT Nyheter Väst söker mannens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.