Åttaårig flicka våldtogs för 24 år sedan i Billdal – i dag faller domen

Publicerad

Under tisdagen föll domen mot den man som åtalats för en 24 år gammal våldtäkt. Den 15 september 1995 cyklade en åttaårig flicka hem från skolan i Billdal söder om Göteborg, hon överfölls och våldtogs mitt på dagen i en skogsdunge.
Det var tack vare så kallad familjesökning i polisens DNA-register som mannen kunde hittas.

I mitten av september skedde våldtäkten i närheten av bostadsområdet Billdal.

Polisen hittade DNA-spår från gärningsplatsen och har sparat delar av det under årens lopp. Man har topsat ungefär 350 män i jakten på den skyldige, men utan att lyckas hitta honom.

Flydde när han skulle topsas

Men den 1 januari i år gjorde en ny lag det möjligt för polisen att använda så kallad familjesökning i sitt dna-register.

Då hittade man först en nära anhörig till den nu åtalade mannen, och på så sätt kunde polisen spåra honom.

När polisen bad att få topsa honom så flydde han. När polisen till slut hittade mannen kunde man topsa honom och jämföra med DNA som hittats på flickan efter våldtäkten. Då fick man en perfekt matchning.

”Min klient har ingen åsikt om det föreslagna straffet”

Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand har föreslagit ett straff på sju års fängelse – brottet som mannen är åtalad för är grov våldtäkt.

– Det här brottet har ett så kallad straffvärde på åtta år. Det har förflutit väldigt lång tid och då finns det domar som visar att man ska räkna av ungefär ett år, säger Ahlstrand.

Anna Rösman är målsägandebiträde och hoppas på ett kännbart straff.

– Min klient har ingen åsikt om det föreslagna straffet, säger hon.

Mannen nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer