Utredningen inleddes 2019 efter att en ung flicka anmält den 42-årige mannen. Foto: TT

Man utnyttjade barn på Snapchat – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Flickor i åldrarna 11-17 år pressades att fotografera och filma sig själva när de utförde sexuella, sadistiska och förnedrande handlingar. Nu döms en 42-årig man till fem år och fyra månaders fängelse för att via internet utnyttjat flickorna.

Det var under 2019 som utredningen inleddes när en av flickorna anmälde den 42-årige mannen. Efter tillslaget mot mannens bostad i april 2020 kunde polisen gå igenom mannens Snapchat och Instagramkontakter och identifierade ytterligare offer.

Mannen åtalades senare för att på olika sätt sexuellt utnyttjat flera flickor i åldrarna elva till sjutton år från olika delar av landet – Västra Götaland, Skåne, Västmanland, Värmland och Gävleborgs län.

Under rättegången yrkade åklagaren på att mannen bör dömas till lagens strängaste straff – 10 års fängelse.

Döms till fängelse

Vänersborgs tingsrätt dömer mannen till fängelse i fem år och fyra månader för bland annat sju fall av olaga tvång, tre fall av utnyttjande av barn för sexuell postering och sjutton fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

”Brotten har i vissa åtalspunkter avsett synnerligen allvarliga kränkningar och gemensamt för samtliga åtalspunkter är att de har präglats av ett mycket hänsynslöst beteende.”

Den 42-årige mannen stod också åtalad för att ha beställt två våldtäkter på nätet eftersom han förmedlat flickors kontaktuppgifter till två män, i 20- respektive 30-årsåldern, som sedan förgripit sig på dem och dokumenterat övergreppen.

Men 42-åringen döms inte för grov våldtäkt så som åklagaren ville, utan i stället anstiftan till våldtäkt.

De två männen som åtalades för att ha utfört två våldtäkter frias, men döms för barnpornografibrott.

Uppgifter från USA

Men i det materialet som polisen beslagtog finns fortfarande offer som man inte lyckats identifiera.

– Det finns fler flickor i det beslagtagna materialet som inte är identifierade. Vi har lagt mycket tid på identifieringen för att få flickornas berättelser. En av svårigheterna i den här typen av utredningar är att lyckas få fram vilka målsägandena är, säger åklagaren Eva Johnsson.

Mannen har erkänt delar av åtalet men helt förnekat att inblandning i våldtäkterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.