Flera vittnen tyckte att domaren verkade alkoholpåverkad – nu tas hela rättegången om. Foto: TT

Domare påstås ha varit full – stor rättegång tas om

Uppdaterad
Publicerad

När en domare vid en tingsrätt i Västsverige häromveckan skulle leda förhandlingarna i ett större mål tyckte flera vittnen att han verkade alkoholpåverkad. Nu tas hela rättegången om.

Det var häromveckan som domaren skulle leda förhandlingarna i ett av de större målen vid den aktuella tingsrätten. Enligt uppgifter till GP ska han ha verkat vara påverkad av alkohol när han anlände till tingsrätten i sin bil på morgonen.

– Jag var själv upptagen och träffade inte honom den dagen. Men vi har flera anställda som gjort iakttagelser och dragit slutsatsen att han var alkoholpåverkad, säger en jurist till tidningen.

En av domarkollegorna kände inte igen den aktuella domaren:

– Den här personen visade ett beteende som avvek från tidigare. Vi kände alkoholdoft. Vi gjorde vissa observationer som fick oss att fatta misstankar om alkoholpåverkan, säger en av domarna till GP.

Chefsåklagare besviken

På tisdagen beslutade alltså domstolen att hela rättegången måste tas om. Chefsåklagare Daniel Edsbagge säger att han är besviken.

– Det är fullständigt oacceptabelt att den ska tas om. Det undergräver förtroendet för rättsärendet. Ska vi lägga ner ännu mer resurser och fler dagar för att få det här i hamn? Frågan är om vi kommer att klara det. Vi kommer förmodligen att behöva se över semesterplaneringen, säger han till SVT Nyheter Väst.

Skadar förtroendet för rättsväsendet

Han förklarar att faktumet att rättegången nu kommer att behöva tas om kommer att kräva betydligt mer resurser.

– Att den ska behöva tas om i ett redan ansträngt läge är oacceptabelt. Det är stora resurser det handlar om – tio förhandlingsdagar som måste tas om. Att en rättegång som pågått i flera dagar och veckor ska tas om för att en domare ska ha varit påverkad, det skadar förtroendet för rättsväsendet.

Han säger även att det kommer att ta längre tid för både häktade och målsägande tills dess att målet är avgjort.

– Men om man kan spela upp förhören från tidigare förhandlingar är det bättre. Vi vet inte i nuläget hur det blir.

SVT söker lagmannen vid den aktuella tingsrätten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.