Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagaren Martin Svensson tyckte samtalet från domaren var så anmärkningsvärt att han skrev ned det hela i en tjänsteanteckning.

Åklagare: Domare försökte påverka utredning om släkting

Uppdaterad
Publicerad

En domare vid Göteborgs tingsrätt kan ha brutit mot god domarsed. Det eftersom domaren kontaktade en åklagare i Jönköping som höll på att utreda en släkting till domaren.

Telefonsamtalet från Göteborgs tingsrätt kom mitt i ett känsligt läge i Jönköpingsåklagarens utredning. Förundersökningen handlade om ett grovt våldsbrott och två personer hade precis häktats när telefonen ringde.

– Personen presenterade sig som domare vid en tingsrätt. Det är inget konstigt i det egentligen, men sedan började personen prata om ett ärende där det precis innan häktats två misstänkta personer, säger Martin Svensson, åklagare i Jönköping.

”Anmärkningsvärt och inte helt lämpligt”

Den ena häktade personen var en släkting till domaren. Den andra en bekant. Martin Svensson berättar att domaren sedan försökte påverka utredningen, genom att bland annat påpeka att de båda häktade var ”skötsamma personer”, något han också skrev ned i en tjänsteanteckning SVT tagit del av.

Foto: ur tjänsteanteckning skriven av kammaråklagare Martin Svensson

– Jag fann det anmärkningsvärt och enligt min mening inte helt lämpligt att ta den här kontakten.

SVT: Tror du att rådmannen här försökte få dig att lägga ned utredningen?

– Det kan inte jag svara på. Det måste man fråga personen ifråga, säger Martin Svensson.

Domaren: Ringde som privatperson

Den aktuella domaren säger att hen inte försökte påverka utredningen.

– Jag ringde helt och hållet som privatperson i det här ärendet, säger domaren.

SVT: Du ringer på arbetstid, från din arbetstelefon på Göteborgs tingsrätt, till åklagaren och nämner i samtalet att du är rådman, samtidigt som du vill berätta att personer som är misstänkta i ett ärende är bra personer. Hur tror du det ser ut för en utomstående?

– Det kan jag inte svara på.  Men det är ju naturligtvis olyckligt att åklagaren uppfattat det så. För det var absolut inte mitt syfte att påverka någon utredning i det här ärendet, säger hen.

Lagmannen vid Göteborgs tingsrätt, Johan Kvart, säger till SVT att han bedömde att han inte behövde vidta några åtgärder efter att han fick kännedom om händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer