Bilder från dådet och minnesplatsen efter. Foto: TT och Polisen

Dömda för masskjutningen på Vår krog och bar flyttas till Kumla

Publicerad

Två av männen som dömdes till livstids fängelse efter morden på Vår krog och bar flyttas till säkerhetsavdelningen på anstalten i Kumla.

Två personer mördades och åtta skottskadades när maskerade gärningsmän öppnade eld med automatvapen på restaurangen Vår krog och bar på Vårväderstorget i Göteborg 2015.

Totalt dömdes sju personer i hovrätten för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök efter den brutala masskjutningen. Ingen dömdes för mord eftersom man inte kunnat bevisa vilka av de maskerade männen som sköt inne på krogen. 

Flyttas till Kumla

Nu beslutar Kriminalvården att två av de livstidsdömda, Adam Abdulahi och Ahmed Warsame, ska flyttas till säkerhetsavdelningen på anstalten i Kumla. I båda fallen har man gjort bedömningen att risken för att männen försöker rymma eller fritas från anstalten är hög. Dessutom är risken hög för att hot eller våld ska förekomma.

I beslutet skriver man också att skjutningen ägde rum i samband med en konflikt mellan två rivaliserande gäng vilket skulle kunna leda till hämndaktioner.

Hotade personal

I bedömningen hänvisar man till flera faktorer, som brottets art, strafflängden och personlighetsdrag. För Ahmed Warsame  baserar man det också på en händelse under rättegångsförhandlingarna 2016 då han ska ha sagt att han ville slå personal och skulle ta gisslan för att fly. För detta dömdes han för olaga hot. Även vid ett senare tillfälle under året påpekade han att om han skulle hamna i fängelse skulle han angripa både personal och intagna.

Även Adam Abdulahi har enligt beslutsunderlaget varit hotfull mot personal. Under häktesvistelsen har han dömts för hot mot tjänsteman och även rapporterats för ytterligare fyra hot mot tjänsteman.

Vår tidigare motivering till varför vi publicerar namn på de två männen

Vi publicerar namn på två av de män som hovrätten dömer till livstids fängelse för medhjälp till mord i målet som rör attentatet på en restaurang i Biskopsgården, Adam Abdulahi, 28 år och Ahmed Warsame, 25 år.

Både tingsrätt och hovrätt har slagit fast att Abdulahi och Warsame, tillsammans med andra män är skyldiga till dådet. Fem personer har varit direkt inblandade i skjutningen på plats. Men det har inte gått att klarlägga vilka som var inne på restaurangen och avlossade skotten och vilka som var i dess närhet. Ytterligare två har hjälpt till med mordplanerna.

Attentatet på Vår krog och bar är en del i det gängkrig som pågår i Göteborg och som påverkar stora delar av samhället. En av de som sköts ihjäl på restaurangen var en ledargestalt i ett rivaliserande gäng, men de flesta av gästerna hade ingen känd kriminell koppling, inte heller den andre mannen som dödades. Vi bedömer att det finns ett tillräckligt stort allmänintresse för att publicera namn på två av de fällda gärningsmännen då attentatet var så pass uppseendeväckande och gängkriminaliteten har fått en så stor påverkan på samhället. Oskyldig allmänhet drabbas av skottlossningar, den hänger ihop med kriminella drognätverk och tar en stor del av polisens resurser i anspråk.

Vi avstår namnpublicering för tre av de män som rätten bedömer som lika skyldiga till attentatet, men som istället för livstidsdomar får långa fängelsestraff, 12-14 år. Anledningen är deras ringa ålder, 19-20 år vid attentatstillfället. På samma sätt som tingsrätt och hovrätt har tagit hänsyn till åldrarna gör vi det i utgivarhänseende. Vi avstår också namnpublicering för de två personer som bedöms ha hjälpt till i planeringen av skjutningen, men där tingsrätt och hovrätt bedömt att männen inte varit på plats vid själva skjutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.