Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör lagman Helena von Brauer om varför rätten anser att det var fel av polisen att neka Paludans tillstånd i Borås – men rätt att säga nej i Angered och Hjällbo.

Domstol: Fel av polisen att neka Paludan

Uppdaterad
Publicerad

Det var fel av polisen att neka högerextremisten Rasmus Paludan tillstånd för en sammankomst i Borås den 29 april, anser förvaltningsrätten. Däremot får polisen rätt för att ha sagt nej till sammankomster i Göteborgsförorterna Hjällbo och Angered i februari.

– Polisen borde ha möjligheten att klara av ett valmöte, någonstans i Borås, säger lagman Helena von Braun.

Rasmus Paludan har den senaste tiden sökt tillstånd för att manifestera på ett stort antal platser i Sverige. Under påskhelgen blev det upplopp i flera orter till följd av hans planerade koranbränningar.

Även inför valborgshelgen hade Paludan sökt tillstånd på flera orter, men fick nej bland annat för en planerad manifestation i Borås den 29 april.

Våldsamma upplopp i Sverige

”Inte tillräckliga skäl”

Polisen avslog hans ansökan med hänvisning till bland annat en hot- och riskbedömning som gjorts. Enligt förvaltningsrätten var polisens skäl att avslå Paludans ansökan dock inte tillräckliga.

Rätt att neka i Göteborg

När det gäller två tidigare ansökningar, i Hjällbo centrum och på Angereds torg den 26 februari, ger domstolen dock polisen rätt.

– I de fallen har man gjort bedömningen att det inte är möjligt enligt ordningsläget, men har erbjudit Rasmus andra alternativ och velat föra en diskussion. Eftersom han inte varit villig att diskutera så har polisen avslagit hans ansökan, säger rådman Magnus Nylander.

Vad händer nu – kommer domarna att bli vägledande?

– Det är upp till polisen hur stor vikt de lägger på dessa domar i framtiden.

Nationell kommenderingschef Jonas Hysing på polisen kommenterar dagens dom:

– Nu har vi fått ett ytterligare förtydligande av förvaltningsrätten om vad som gäller kring dessa opinionsyttringar. Domstolens besked utgör en vägledning i kommande bedömningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet