Rasmus Paludan, partiordförande för högerextrema partiet Stram Kurs. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Domstol: Polischef var jävig om Paludan

Uppdaterad
Publicerad

Polischefen som nekade den högerextreme politikern Rasmus Paludan tillstånd för möten i Göteborg i september var jävig.

Det anser förvaltningsrätten i en dom. Jävet kopplas till vad polischefen sagt i ett pressmeddelande, skriver Dagens Nyheter.

Rasmus Paludan har väckt uppmärksamhet genom att bland annat bränna koraner. Det var planerade möten med den danske politikern som ledde fram till de så kallade påskupploppen i Örebro och Linköping i våras.

När Paludan begärde tillstånd för sammankomster i Göteborg i september, ville han hålla dem i utsatta områden där ”flest muslimer bor”, enligt hans egen beskrivning.

Men polisen sa nej, och hänvisade Paludan till andra platser. Beslutet togs av Emelie Kullmyr, som då var chef för den operativa enheten i polisregion Väst.

”Oordning och kaos”

Rasmus Paludan överklagade dock, och framförde att Kullmyr var jävig. Han pekade på ett pressmeddelande från polisen i april, då Paludan nekades tillstånd för ett möte i Borås.

”Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos. Vi behöver hjälpas åt att för att slå hål på den retoriken”, sade Emelie Kullmyr i pressmeddelandet.

Förvaltningsrätten anser att det ger intryck av att Kullmyr tagit ställning mot Paludan, och att hon därför inte borde varit med i beslutsfattandet om sammankomsterna i september.

I klippet nedan kan du se hur det såg ut när Rasmus Paludan besökte Frölunda torg i maj 2022

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se bilderna från Frölunda torg där Rasmus Paludan under torsdagen höll valmöte – SVT Nyheters Rebecka Adin berättar om hur läget var vid 10-tiden. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.