Axel Darvik (L), ordförande för grundskolenämnden. Foto: SVT

Domstolen tvingar Göteborg betala skolpeng till Römosseskolan

Uppdaterad
Publicerad

Römosseskolan ska få de 20 miljoner kronor som Göteborgs kommun deponerat hos länsstyrelsen, det har tingsrätten beslutat. Men grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) vill överklaga.

– Sista ordet är inte sagt, säger han.

Oklarheter kring den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg fick Axel Darvik att i juni besluta att skolpengen skulle frysas. Oklarheterna gällde bland annat till vem pengarna skulle betalas.

Trots tingsrättsdomen menar Darvik att oklarheterna snarare har ökat sedan dess. Nu är nämndordföranden inställd på att överklaga domen samt anföra nya omständigheter.

Frågor kring utbetalning

Ett problem som tingsrätten inte tagit upp är på vilket sätt pengarna ska betalas.

– Skolan har inte ens ett bankkonto, trots att de försökt få det i flera banker. När de inte blir betrodda med ett sådant ringer varningsklockorna, säger Axel Darvik.

Menar du att de vill ha miljonerna i en påse över disk?

– Ja, ungefär. Postväxel eller annat där vi inte kan kontrollera vart pengarna tar vägen. Men om vi ska betala ut pengar måste det vara under ordnade former.

Säkert klientmedelskonto

Peter Hamnebo, juridiskt ombud för Föreningen Framstegsskolan som driver Römosseskolan, ställer sig frågande till farhågorna.

– Skolan har anvisat betalning till advokatbyråns klientmedelskonto. Det är ett kontrollerbart bankkonto där man tar emot pengar för klientens räkning. Det är klienten som disponerar över pengarna, säger han.

Peter Hamnebo understryker att pengarna skulle hamna på en advokatbyrå, där han har ansvarsförsäkring.

Frysta konton

En ekobrottsutredning pågår mot tidigare företrädare för föreningen, som misstänks för ekonomiska oegentligheter. I samband med denna utredning har åklagare bland annat fryst bankkonton.

– Men kommunen ska inte fatta sina beslut grundade på vilka utredningar åklagare gör, eller vilka beslut om tvångsmedel han fattar, tycker det juridiska ombudet.

När skolpengen frystes och skolan alltså stod utan intäkter uppstod en akut kris. Till slut beviljades föreningen bakom Römosseskolan en så kallad företagsrekonstruktion, som innebär att staten tillfälligt betalar personalens löner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.