Politikerna i Göteborg är ense, de vill att Römosseskolans tillstånd dras in. ”Det får vara nog nu”, säger skolrådet Helene Odenjung (L). Foto: SVT

Därför vill politikerna stoppa Römosseskolan: ”Hedersförtryck frodas”

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Göteborg är ense. Uppdelningen av flickor och pojkar på lektioner i olika ämnen på Römosseskolan är oacceptabel och odemokratisk.

– Det är farligt för barnen och för samhället att det blir så här, säger Marina Johansson, (S) kommunalråd i Göteborg.

Römosseskolan i Göteborg har återkommande fått kritik för bland annat könsuppdelade lektioner. De partier som är representerade i fullmäktige har nu skrivit under ett yrkande till Skolinspektionen som skickades den 12 juni. Där begär de att Römosseskolan ska stängas ner.

Men det har inte hänt – istället gav Skolinspektionen här om veckan grönt ljus för skolan att utöka sin verksamhet och ta över lokalerna till den nedstängda Safirskolan.

Kommunalrådet med ansvar för skolfrågor i Göteborg, Helene Odenjung (L), är orolig för de cirka 500 eleverna på Römosseskolan.

– De får en sned bild av hur det är att leva i Sverige, det är djupt odemokratiskt och ett stort problem, säger hon.

Hoppas beslut omprövas

Helene Odenjung (L) hoppas nu att Skolinspektionen öppnar upp ärendet och omvärderar sitt beslut.

SVT Nyheter Väst har under flera veckors tid på flera olika sätt försökt nå huvudmanen för Römosseskolan och dess ledning, men inte fått något svar. Vid ett besök på skolan för två veckor sedan fanns rektor på plats, men ville inte komma ut och svara på SVT:s frågor.

Hör politikerna om varför de anser att skolan de aldrig besökt bör stängas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.