Römosseskolan vill öppna en ny skola i Safirskolans gamla lokaler i Agnesberg. Hans Larson, utredare på Skolinspektionen, berättar att det blir grönt ljus. Foto: SVT

Römosseskolan får grönt ljus av Skolinspektionen

Publicerad

Römosseskolan, som tidigare kritiserats bland annat för könsseparerad undervisning, får rätt att öppna en ny enhet. Skolan anses nu uppfylla alla krav Skolinspektionen ställt. Men kontroller ska genomföras för att säkerställa just det.

Beslutet expedierades klockan 15 på onsdagen. Det innebär att Römosseskolan kan öppna en ny enhet i Safirskolan/Vetenskapsskolans gamla lokaler i Agnesberg.

– Vi har avslutat etableringskontrollen eftersom skolan har svarat på alla frågor vi hade och uppfyller de krav vi kan ställa, säger Hans Larson på Skolinspektionen.

Tillsyn första året

Beslutet innehåller inga reservationer, men Hans Larson betonar att man alltid gör en tillsyn under det första verksamhetsåret.

– Det kallades tidigare förstagångstillsyn. Det gör vi alltid för att kolla att man kommit igång på det sättet som man har sagt i etableringskontrollen. Ibland kan vi vänta ett tag med det för att vara säkra på att man kommit gång, och ibland tycker vi att det är viktigt att kolla det snabbt, säger han.

I normalfallet bokas sådana besök i förväg.

– Jag misstänker kanske i just det här fallet att många kommer att bevaka den här skolan. Får vi signaler om att det inte står rätt till kan vi också göra oanmälda besök. Men det ska jag inte föregripa nu, säger Hans Larson.

Könsuppdelade lektioner

Skolinspektionen har intresserat sig extra för påståenden om könsuppdelad undervisning.

– Vi har ställt extra frågor kring det i etableringskontrollen eftersom huvudmannen på sina befintliga skolor i Gårdsten tidigare har fått kritik på det här området. I en av skolorna så är den slutliga uppföljningen ännu inte genomförd. Där ska de svara senast i augusti – det gäller den så kallade Stora Römosseskolan, där man har lite äldre elever, berättar Hans Larson och fortsätter:

– De fick även kritik på Lilla Römosseskolan för samma sak, men det har de åtgärdat i mars. De vet vad som gäller!

Den nya enheten i Agnesberg kommer troligen att ta emot ett drygt hundratal grundskoleelever.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.