Många hushåll drabbade efter sabotaget på radio- och tv-masten utanför Borås. Foto: SVT

Utsattes för inbrott före sabotaget

Uppdaterad
Publicerad

Kommunikationsutrustning och arbetskläder med mastägaren Teracoms logga på stals tidigare i år vid ett inbrott i nätoperatören Teracoms lokaler. – Vi vill inte spekulera i eventuella kopplingar med sabotaget i Borås, säger Marcus Hartmann, presschef på Teracom.

Nätoperatören Teracom som äger den radio- och tv-mast utanför Borås som under söndagskvällen rasade utsattes tidigare i år för ett allvarligt intrång. Vid ett inbrott på en av företagets terminaler i Mellansverige stals kommunikationsutrustning och arbetskläder med företagets logga på.

– Det är klart att vi ser allvarligt på det, någon har varit inne i våra lokaler och vi polisanmälde saken direkt, säger Marcus Hartman, presschef på Teracom.

Vill inte kommentera koppling

Kommunikationsutrustningen som stals var en så kallad Rakel-terminal. Det är kommunikationsutrustning som används av bland andra polis och räddningstjänst. Teracom sköter driften av Rakel-nätet och uppgav i samband med inbrottet att den stulna terminalen var spärrad och obrukbar.

I samband med stölden av Teracoms arbetskläder spekulerades det att utrustningen kunde användas i samband med ett eventuellt sabotage. Ansvariga på Teracom ville då inte spekulera i saken och även efter mastraset i Borås ligger man lågt.

– Det pågår ju en polisutredning som vi bistår fullt ut men i övrigt vill jag inte spekulera i vad som hänt, säger Marcus Hartmann.

Kan det finnas kopplingar mellan inbrottet och mastsabotaget?

– Vi vill inte spekulera i eventuella kopplingar med sabotaget i Borås, säger Marcus Hartmann.

Uppgifter: Polisen kontrollerar Teracompersonal

Enligt uppgifter till GT uppmanades poliser redan för en månad sedan att hålla koll på personer iklädda Teracoms arbetskläder om de beter sig märkligt. Det är uppgifter som Teracom inte vill kommentera.

Höjde ni säkerheten efter inbrottet?

Vi utvärderar och uppdaterar vår säkerhet kontinuerligt, säger Marcus Hartmann.

Hur är läget i er organisation nu?

– Vi är en organisation som har bra beredskap för krissituationer. Vi jobbar utifrån våra rutiner men det är klart att detta är ett allvarligt läge. Dessa master har stått i landet sedan 1950- och 60-talet och vi har aldrig tidigare varit med om något liknande.

Polisen fortsätter med dörrknackning

Polisen uppger vid lunchtid under tisdagen att man har fått in flera tips som man arbetar med och att man under dagen fortsätter med dörrknackning i området. Den tekniska undersökningen av platsen är avslutas och man väntar på analysresultat. Det finns ännu ingen misstänkt för brottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sabotage av master

Mer i ämnet