Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när den den utmattade älgen går till attack mot räddningspersonalen. Foto: Lars-Henrik Aas

Dramatisk räddningsinsats i Strömstad – två älgkalvar fastnade i lera

Uppdaterad
Publicerad

Två älgar hittades på tisdagsmorgonen nedsjunkna i djup dy på Tjärnö i Strömstads kommun. Efter en dramatisk räddningsinsats gick den ena älgen, troligtvis en fjolårskalv, att rädda. Den andra älgen var en mindre kalv och gick inte att få loss, utan fick avlivas på plats av jägare.

När älgarna upptäcktes vid sjutiden på morgonen var de nedsjunkna ned till halsen enligt Ulrik Johansson på Strömstads kommuns gatuavdelning. Räddningstjänsten, personal från kommunen, markägare och jägare samlades för att försöka rädda de två älgarna.

– Den ena älgen gick att rädda, men den andra var för svårtillgänglig. Det var inte säkert för personalen. Den hade kämpat en lång stund och fick tyvärr avlivas, säger Ulrik Johansson.

Markägaren har nu fått ta över ansvaret att få upp den avlivade älgkalven ur dyn.

Utmattad älg gick till attack

Den större av de två älgarna kunde dras upp med hjälp av rep. Efter en kort stunds vila på kanten till leran var den märkbart provocerad av räddningspersonalen och gick till attack. Lyckligtvis klarade sig personalen utan allvarliga skador.

Se räddningsinsatsen och attacken i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.