Foto: Bildbyrån/SVT

Fler sökte hjälp mot spelberoende efter fotbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

Jämfört med ett vanligt år var det i somras dubbelt så många som sökte hjälp hos Spelberoendeteamet i Göteborg. De ser en tydlig koppling mellan mästerskapet och ökningen av spelare med problem, och särskilt att det är fler som testar för första gången.

Enligt Folkhälsomyndigheten bedöms två procent av Sveriges befolkning lida av spelberoende och problemspelarna står för 75 procent av nätkasinobolagens omsättning. Och just spel på nätet har växt explosionsartat de senaste åren. En stor del av förklaringen är sannolikt att spelen har blivit mycket mer tillgängliga.

– Man kan spela hemma, på jobbet, överallt. Det är kort tid mellan insats och en eventuell belöning, säger Johan Conse.

Men i sommar fanns ytterligare en faktor som ökade spelandet: VM i fotboll. Månaderna efter mästerskapet ökade antal personer som sökte hjälp hos Spelberoendeteamet dubbelt så mycket jämfört med en vanlig sommar, från cirka 20 sökande till 40.

– Man är nyfiken och testar och märker att man inte kan sluta, säger psykoterapeut Johan Conse på spelberoendeteamet i Göteborg.

Unga män sticker ut

Spelberoendeteamet i Göteborg har funnits sedan 2004 och möter människor som lider av spelberoende. Totalt har de 70 klienter, både män och kvinnor och blandade åldrar. Men när det kommer till betting eller hasardspel, vars utgång beror på slumpen och inte av de spelandes skicklighet, sticker unga män ut mer än andra.

– Det är yngre män mellan 20 till 35 år, ofta med socioekonomisk tyngre bakgrund. Men vi möter människor med alla möjliga bakgrunder och livssituationer, berättar Conse.

Vad erbjuder ni för hjälp?

Vi erbjuder kognitiv beteendeterapi som går ut på att identifiera egna tankar, känslor och beteenden för att kunna utmana dem och hitta nya strategier att hantera dem.

Ekonomiska konsekvenser

Enligt Johan Conse är det svåraste att leva med de ekonomiska konsekvenserna av spelandet. När man till exempel inser att man kanske har spelat bort familjens allt sitt och familjens sparkapital.

– Under överskådlig tid kommer man inte att komma med rätta med konsekvenserna och det gör det svårt på många sätt och ökar även risken för återfall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.