• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Hastighetsskyltarna på väg 190 mot Sollebrunn är något tvetydiga. Det tyckte Marika Eriksen som körde på vägen under onsdagsmorgonen. Foto: Privat

Dubbla budskap på vägen i Alingsås – så fort ska du köra

Publicerad

Marika Eriksen från Ale kom åkande på väg 190 mot Sollebrunn.
Då såg hon två hastighetsskyltar på vardera sidan vägen – som inte riktigt stämde överens.
– Jag blev förvirrad, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Marika Eriksen, som bor i Kollanda, kom körandes på väg 190 i måndags i full fart på väg till ett ärende. Då såg hon skylten.

– Jag tänkte att det var roligt. Jag har ju läst att sträckor ska få lägre hastighetsbegränsningar. Men jag tycker att de höjer och sänker hastigheterna hela tiden, så nu blev jag mer förvirrad än vanligt, säger hon.

Hon stannade bilen och knäppte en bild.

Hur fort körde du förbi sen då?

– Jag valde ju det lägsta naturligtvis. En kompis föreslog 85 kilometer i timmen, haha, säger Marika Eriksen.

Projektledaren: Entreprenör har haft tidsbrist

Bakgrunden till de två skyltarna är ju precis som Marika Eriksen gissade; att den 4 november blev vissa vägar i Sverige 80-vägar från att tidigare ha tillåtit en hastighet på 90 kilometer i timman. Detta är alltså fallet på väg 190.

De som sköter driften av vägarna, och är ansvariga för att byta alla skyltar från 90 till 80 ligger på en upphandlad entreprenör.

Ansvarig projektledare på Trafikverket i region Väst säger att entreprenören ”inte har haft tid” att ordna med alla skyltarna.

– Sen kan man ju ha åsikter på varför man inte tar ner en skylt när man har satt upp den andra, säger Jimmy Malmquist som tillägger att allt kommer vara i sin ordning innan veckan är slut.

Hur fort får man köra då om man ser fler exempel på dubbelskyltning?

– Lagtexten gör ju gällande att det är 80 som gäller på den här vägen sedan den 4 november, säger Jimmy Malmquist.

– Men om någon skulle bli stoppad och riskerar att få en bot för att man kört i 90 så finns det nog skäl att hävda att man körde enligt hastighetsskylten. Om det hade gällt en annan väg och andra hastigheter hade jag själv blivit konfunderad, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer