Dust devil fångad på film utanför Göteborg

Publicerad

Oftast är de helt osynliga och går obemärkta förbi, stoftvirvlarna. Men om de uppstår i till exempel sand, eller i ett grustag, som i det här fallet kan de bjuda på ett mäktigt skådespel.

Johan Culldal jobbar som elektriker och var ute på jobb när han fick syn på en mindre rökpelare som steg mot himlen vid grustaget Alekrossen. Han stannade till och började filma.

– Den lilla tornadon försvann, men sedan kom den här, större, istället. Den var rätt maffig, säger han.

Ska man vara petig är det ingen tornado som Johan fångat, utan en stoftvirvel. SVT:s meteorolog Nils Holmqvist reder ut begreppen:

– Fenomenet kallas för stoftvirvlar, men de flesta känner nog dem bäst som dust devils. De kan bildas när det är väldigt varmt och torrt väder. Virveln uppstår om marken blir väldigt varm och i sin tur värmer upp luften. Det får luften att expandera och stiga i skyn. Med rätt vind kan hela luftpelaren börja rotera och virveln föds. Om det inte fanns grus eller stoft av något slag skulle virveln bli osynlig och många gånger gå obemärkt förbi, säger Nils Holmqvist

Stoftvirvlar förväxlas ibland med tromber. Deras större kusiner är dock betydligt kraftigare och bildas ur åskmoln. Ofta blir stoftvirvlarna små, men ibland kan de bli uppåt 50 meter höga och 25 meter breda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer