Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dykare som gör djupdyk har oftast tränat mer och har utrustning som är lämpad för det, säger Peter von Zeipel sitter i Svenska Sportdykarförbundets tekniska kommitté. Foto: SVT/ARKIVBILDER

Sportdykarförbundet: Det är riskerna med att dyka djupt

Uppdaterad
Publicerad

De tre dykarna som var inblandade i helgens olycka i Gullmarsfjorden gjorde ett planerat dyk till 90 meter – betydligt djupare än vid vanlig sportdykning. Djupdyk är inte farligare men det kan bli större konsekvenser vid fel, enligt Svenska Sportdykarförbundet.

Hör Peter von Zeipel förklara riskerna med att dyka djupt i klippet ovan.

Vid vanlig sportdykning går dykaren ner till max 30 till 40 meter och kan göra en direktuppstigning om något skulle gå fel. Vid djupare dyk inträder ett ”gastak”.

– Då har man gaser i kroppens vävnader som gör att man inte kan gå upp direkt, säger Peter von Zeipel, som sitter i Svenska Sportdykarförbundets tekniska kommitté.

Det är ännu oklart vad som orsakade söndagens olycka i Gullmarsfjorden. Enligt polisen var det tre erfarna dykare som genomförde ett planerat dyk till 90 meter. En av dem kom upp till ytan och kunde slå larm, medan en omkom och en tredje saknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.