Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professionella dykaren om bilderna: ”Rör sig om mindre laddningar.” Foto: SVT/Erik Andersson

Dykexperten om nya bilderna: ”Troligen en mindre laddning”

Uppdaterad
Publicerad

Robert Venema är professionell dykare med bakgrund i militären och utbildning i undervattenssabotage. Efter att SVT Nyheter Väst visat honom bilderna från Erik Anderssons privatexpedition till Nord Stream i Östersjön drar även han slutsatsen att det rör sig om mindre laddningar.

– En laddning på 500 kilo hade gjort betydligt större åverkan på hela konstruktionen, säger han.

Erik Andersson bekostade på egen hand en expedition till sabotageplatserna vid Nord Stream i Östersjön. Den visade att en av de fyra gasledningarna utsatts för två explosioner på två olika ställen.

Den första explosionen lämnade en stor krater efter sig medan den andra gjorde betydligt mindre åverkan. Själva kratrarna efter explosionen skulle alltså varit orsakade av explosion i kombination med gastrycket från rören.

Experten: Inte en större laddning

Robert Venema har arbetat som dykare i bland annat räddningstjänsten och har militär utbildning i undervattenssabotage. När han ser bilderna från rören håller han med – det hade räckt med sprängladdningar på 30-40 kilo för att orsaka de skador som han ser.

– Hade det varit något större sprängämne då hade det sett annorlunda ut, säger han.

Hör om dykexpertens reaktioner på bilderna från Erik Anderssons expedition i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.