Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se undervattensbilder och 3D-rekonstruktioner från detonationerna i klippet Foto: Agnes Andersson/Erik Andersson

Göteborgare vill lösa mysteriet om Nord Stream-sprängningar – bekostade egen expedition

Uppdaterad
Publicerad

Hemlighetsmakeriet bakom Nord Stream-sprängningarna fick göteborgaren Erik Andersson att starta en egen expedition och utredning om sabotaget. Nu kan SVT visa hans nya bilder.

– Jag tror det är den enda allmänt tillgängliga expeditionen som har filmat bombernas direkta inverkan, säger han.

Göteborgaren Erik Andersson har fått uppmärksamhet internationellt i sitt försök att få klarhet i vad och vem som ligger bakom sprängningen vid de båda gasledningarna i Östersjön.

På egen bekostnad har han nu genomfört en expedition och fått nära bilder på ledningarna efter sprängningarna vid Nord Stream 1 och 2.

Flera länder gör ju egna utredningar av händelsen, bland annat Sverige, varför kände du att du ville göra en egen?

– De berättar ju ingenting. Jag tycker det är dumt för det gör ju att de här möjliga historierna man kan fantisera ihop blir jättemånga.

Stärker segelbåtsteori

På onsdag denna vecka hittade tyska utredare spår av sprängämnen på en segelbåt. Erik Anderssons filmer styrker att det kan ha rört sig om sprängladdningar som transporterats på ett mindre fartyg.

– Filmerna från den här platsen har analyserats av flera sprängämnesexperter och de säger att det var relativt små laddningar, kanske 30-40 kilo, säger Erik Andersson.

Någon slutsats om vem som ligger bakom sprängningarna vill han inte dra. Men han har sina teorier.

– Vi vet nu att det är möjligt att göra det från en mindre båt, så det är mycket möjligt att man vill vara diskret och att man gjort det från en mindre båt, säger han.

Åklagare ointresserad

Det misstänkta sabotaget av gasledningarna utreds parallellt och separat av svenska, danska och tyska myndigheter.

Hur har intresset från åklagaren varit som driver den svenska utredningen?

– De vet naturligtvis mycket mer än vad jag gör. De har bättre grejer och de har varit nere och dykt. Men det var inga hinder att åka dit, alla myndigheter har varit väldigt vänliga och samarbetsvilliga.

Erik Andersson har ett förflutet som programmerare på Volvo och har tidigare drivit företag inom flygindustrin. Det har gett honom möjlighet att engagera sig i projekt han är intresserad av. I höst planerar han en ny expedition.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.