Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se båten som kan ha används vid attentatet mot Nord Stream.

Sprängämnen funna på båt i Nord Stream-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Tyska utredare har hittat spår av sprängämnen på en segelbåt som misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2, rapporterar Reuters.

Segelbåten i fråga misstänks ha transporterat sprängämnen som använts då gasledningarna i Östersjön exploderade i slutet av september förra året, något som SVT tidigare rapporterat om.

Nu bekräftar tyska utredare i ett brev till FN:s säkerhetsråd att de funnit spår av sprängmedel ombord på segelbåten, rapporterar Reuters, som tagit del av skrivelsen.

Sabotage mot Nord Stream

”Spår av undervattenssprängämnen hittades i de prover som tagits från båten under utredningen”, lyder brevet angående den tyska utredningen av det misstänkta sabotaget.

Dold identitet

Segelbåten ska ha hyrts på ett sätt som avsett att dölja identiteten på de som faktiskt använt den, enligt de tyska utredarna. Båtens exakta kurs utreds fortfarande av tyska myndigheter.

”I nuläget är det inte möjligt att på ett tillförlitligt sätt fastställa identiteten på gärningsmännen och deras motiv, särskilt när det gäller frågan om händelsen styrdes av en stat eller statlig aktör”, står det i brevet om den tyska utredningen.

Utreds separat

Skrivelsen har lämnats in till FN:s säkerhetsråd i samband med att Ryssland kallat det till ett möte på tisdagen. Ryssland har framfört klagomål om att man inte fått ta del av information runt utredningarna.

Det misstänkta sabotaget av gasledningarna utreds parallellt och separat av svenska, danska och tyska myndigheter.

”Ingen av utredningarna har avslutats och i nuläget är det fortfarande inte möjligt att säga när de kommer att avslutas. Sabotagehandlingarnas karaktär saknar motstycke och utredningarna är komplexa”, står det i skrivelsen, som är daterad i måndags.

SVT har sökt kammaråklagare Mats Ljungqvist, som leder den pågående förundersökningen kring detonationerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Sprängningarna mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: TT samt SVT

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön den 26 respektive den 27 september förra året.

Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.

Den 18 november bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet