Lars Loftäng, avdelningschef för koncerninköp på regionen, säger att priserna ökat drastiskt på munskydd och handskar under coronapandemin. Foto: TT/SVT

Dyra munskydd för Västra Götalandsregionen – ökning med över 1 000 procent

Publicerad

På grund av coronapandemin har efterfrågan på munskydd ökat dramatiskt över hela världen. Västra Götalandsregionen tvingas nu i vissa fall acceptera en prisökning på över 1 000 procent. Samtidigt som behovet av munskydden skjutit i höjden.
– Det blir en extra kostnad men det absolut viktigaste är komma ihåg är att vi är mitt i pandemin och måste säkerställa att vi har bra produkter tillgängliga för våra medarbetare, säger Lars Loftäng som är avdelningschef för koncerninköp.

En verksamhet inom regionen som använder stora mängder munskydd är Folktandvården. Där används normalt 45 000 stycken i veckan. Ett munskydd som används inom tandvården kostade tidigare 35 öre. I en beställning som regionen nyligen köpt in kostade munskydden 4,50 kronor styck. En ökning med mer än 1 000 procent.

Även plasthandskar är en produkt som ökat i pris då det är svårt att få tag i leveranser. Än vet man inte exakt hur stor kostnadsökningen blir men beroende på hur länge coronapandemin fortsätter kan det röra sig om miljontals kronor för regionen.

Hör mer om jakten på skyddutrustning i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet