E6 mellan Stenungsund och Ljungskile är avstängd och trafiken leds tills vidare om på väg 650. Foto: Skärmdump Google maps

Trafikkaos väntas efter raset – så leds trafiken om

Uppdaterad
Publicerad

Det massiva lerskredet vid Stenungsundsmotet har totalförstört E6. Vägavsnittet mellan Stenungsund och Ljungskile har spärrats av på obestämd tid – i stället tvingas trafiken ta långa omvägar.

Bilderna från dagen efter visar enorma skador: Vägbanan har slitits isär och förflyttats 10-20 meter i sidled och risken för nya skred är inte över. Trafikverket kan inte ens bedöma hur lång tid reparationsarbetet kommer att ta – men säger att det handlar om ”många månader”.

Under tiden som E6 är avstängd leds trafiken om till väg 650 öster om E6. En betydligt smalare väg, och redan vid lunchtid på söndagen inträffade en olycka där med två personbilar inblandade.

Väg 650 över Ucklum är dock för liten för klara av alla transporter som varje dygn brukar rulla längs E6, som är en viktig länk för hela Bohuslän och även sydöstra Norge. I stället hänvisas den tunga trafiken till E45 över Trollhättan, en omväg på åtskilliga mil.

Kollektivtrafiken påverkas

Även busstrafiken påverkas av skredet, enligt Västtrafik handlar det om åtta linjer. Bussarna kör en annan väg en vanligt och resenärer kan räkna med förseningar. Samtliga hållplatser i skredriskområdet har dragits in tills vidare.

Busslinjerna mellan Lysekil och Göteborg samt Udevalla och Göteborg rullar dock men tar samtliga omvägen via väg 650 och Ucklum.

Tågtrafiken på Bohusbanan är sedan tidigare avstängd för underhåll och kommer så förbli till nästa höst. Ersättningsbussar går.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett lerskred vid Stenungsund orsakade stor förödelse under natten den 23 september. Här får du en sammanfattning av händelsen. Foto: Tomas Singer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.